Vår 2-åring blir arg när han inte får som han vill

Vår 2-åring blir arg när han inte får som han vill – hur ska vi göra? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor.
Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga:

Vår son blir snart 2 år. Han är väldigt energisk och håller alltid igång. Han har alltid varit väldigt verbal. Även om han ännu inte har alla ord gör han sig förstådd på sitt sätt. För det mesta är han glad, men humöret svänger väldigt fort. Han kan bli riktigt arg när han inte får som han vill, då slåss han och säger ”dum”. Han vaktar också leksaker och redskap på lekplatsen och är väldigt högljudd mot andra barn som ”inkräktar”.

Vi har förstått att han är en person med mycket stark egen vilja. Vi tycker att det är bra att han visar sina känslor, men vi känner oss lite osäkra på hur vi ska bemöta hans ”arga sida” på bästa sätt, särskilt när han slåss.

Just nu är han inne i en pappaperiod, och då är det oftast jag som får ta hans utbrott.

Vi undrar också en sak inför framtiden: Om han blir ett barn som har svårt att sitta stilla och fokusera, finns det i så fall någon aktivitet han kan börja med som hjälper honom att få utlopp för sina känslor och sin energi och som kanske gör det lättare att hantera känslorna?

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Jag tror att er lilla kille är ett sådant barn som kommer att fostra er till ganska tydliga och bestämda föräldrar – eftersom det är vad han behöver.

När han slåss eller vaktar på grejerna i parken alltför mycket behöver han tydliga ramar kring att det inte är okej. Säg ifrån, lyft bort, håll i eller gå hem, även om han protesterar (vilket han förstås kommer att göra, jättemycket).

Nu när han är liten är det viktigaste att han får er hjälp att tygla sitt temperament och sin bestämda vilja. När ni orkar med hans utmaningar, när ni hjälper honom att varva ner, när ni styr upp så att han kan leka på ömsesidig nivå med andra och när ni sätter stopp trots hans protester tränar han sig på det som är en utmaning för varje liten viljestark människa: att leva i en värld där en massa andra människor också har åsikter och ska bestämma. Och när man både har lärt sig det och har en attans vilja och massa energi – ja, då kan man gå hur långt som helst i livet. Grattis alltså!

Så länge han är liten tror jag att ovanstående är det viktiga för honom. När han blir äldre kommer han kanske att gilla regelstyrda gruppaktiviteter som fotboll eller andra sporter. De innebär ju just att man tränar på sådant här. Men avvakta med det tills ni får en känsla av vad för slags utmaningar han behöver och är sugen på.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.