Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Vänja bebis att sova i egen säng – bör vi vänta?”

Föräldrarna vill vänja bebisen vid att sova i egen säng. Kan de ta "några skrikkvällar", som bvc säger? Eller är bebisen i en alltför känslig ålder? Barnpsykologen svarar.

Att förändra barns sömn tar veckor, enligt barnpsykolog Malin Bergströms erfarenhet.
Att förändra barns sömn tar veckor, enligt barnpsykolog Malin Bergströms erfarenhet. Foto: UNSPLASH

Bör vi vänta med att vänja vår bebis att sova i egen säng?

En av våra tvillingar, som nu är 8 månader, har alltid behövt mycket närhet. Han vill gärna sova nära. Nu börjar det bli ett problem eftersom han kryper och det känns farligt att lämna honom i sängen.

När vi har lagt honom vaknar han och gråter och vill ha närhet. Att lägga honom i spjälsängen är omöjligt, då skriker han bara.

Vi får ingen vila på kvällen längre. Bvc menar att vi bör vänja honom att sova själv i sin spjälsäng och ta några "skrikkvällar". Jag känner mig osäker eftersom jag har hört att barn är i en känslig period vid 8 månader.

Kan vi vänja honom att sova i egen säng vid 8 månader eller bör vi vänta tills separationsfasen är över ?

Matilda 

Barnpsykolog Malin Bergström: Det tar veckor att förändra barns sömn

Malin Bergström är barnpsykolog och docent, verksam vid Karolinska institutet och Stockholms universitet. Hon svarar regelbundet på frågor på Viföräldrar.se.
Malin Bergström är barnpsykolog och docent, verksam vid Karolinska institutet och Stockholms universitet. Hon svarar regelbundet på frågor på Viföräldrar.se. Foto: Stefan Tell

Barnpsykolog Malin Bergström: Att förändra barns sömnvanor vid 8 månader tror jag absolut kan funka. Den här lilla tvillingen har behövt extra mycket närhet från början och om han inte just nu är i en extra intensiv fas av närhetsbehov kan ni absolut sätta igång.

Däremot vet jag inte om ”några skrikkvällar” verkligen räcker för att få barn att sova i egen säng. Min erfarenhet är att det tar veckor att förändra barns sömn. Istället för skrikkvällar brukar jag föreslå att man i små steg minskar närheten och uppmärksamheten på kvällarna. Och min erfarenhet är att det tar tid att vänja barnet vid varje sådant steg av minskad närhet.

Tricket för att förändra barns sömn är att bestämma hur man ska göra och sedan hålla fast vid sin strategi. Det vanliga är att man prövar något ett par kvällar, tycker att det verkar värdelöst, prövar något annat, ger upp och … Ja, du fattar.

Särskilt vanligt brukar det vara att backa tillbaka till ruta ett om man har kört lite för hårda metoder, eftersom hjärtat krossas på en när barnet skriker och man då i stunden råkar bestämma sig för att skita i metoden.

Att stegvis vänja av barnet vid närhet kan vara lättare att genomföra. Man kan, till exempel, låta bli att ta upp honom ur spjälsängen men sitta bredvid och stryka honom över ryggen. Även det kan kräva sin förälder eftersom få barn tänker ”okej, då somnar jag väl då”. Men är man envis och konsekvent så vänjer de sig.

Det är också bra att tänka på att sådana här sömnförändringsprocesser kan saboteras av förkylningar, öroninflammationer och allt annat som små barn drabbas av. Man kan alltså behöva ta en paus med de nya rutinerna i sådana lägen – och behöva vrida tillbaka klockan, alltså återgå till rutinerna, så fort barnen blivit friska.

Hur ni än väljer att göra så önskar jag er sköna kvällar så småningom.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Barnpsykolog Malin Bergström svarar på frågor som rör föräldraskap och barn, med särskilt fokus på de allra minsta. Malin har lång erfarenhet från barnhälso­vården (bvc) och barn- och ungdoms­psykiatrin (bup). Har du en fråga du vill ställa till Malin Bergström? Mejla din fråga till mama@mag.bonnier.se.

När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske hos Mama och Expressen. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga.

Vill du läsa tidigare frågor och svar kan du göra det här!