Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vad ska vi ha för läggningsrutin för vårt barn?

Vår 1,5-åring vill inte somna själv – vilken läggningsrutin är bäst? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor.
Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga:

Vi har en dotter på 18 månader som inte vill somna själv och som definitivt helst vill sova hos oss på nätterna.

Vi vill ha tips på en ny rutin, för nu har vi inte sovit en hel natt på 18 månader.

Vi tänker lite så här: Vi nattar, sjunger en sång, lägger ner henne. Vi pussar, kramar, säger sov gott, mamma och pappa sitter här ute. Vi släcker (med en liten nattlampa tänd) och lämnar dörren lite på glänt. Men då börjar tjuten!

Vår fråga: Hur länge ska vi vänta innan vi går in och kör samma rutin igen?

När hon väl har somnat vaknar hon igen vid 02-snåret. Ska vi köra samma rutin som vid läggningen då? Och hur länge ska vi vänta innan vi går in och kör samma klappa-, lägga ner- och gå ut ur rummet-rutin?

Tack på förhand, önskar två trötta men kärleksfulla föräldrar!

Linda & Marc 

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Ni har uppenbarligen koll på vilka rutiner ni skulle vilja ha. Nu återstår bara själva genomförandet.

Mitt råd är att ta det i små steg och inte bli för drastiska, annars får ni kanske dåligt samvete och lägger ner hela projektet. Det är ju ingen slump att de flesta familjer har det som ni och låter barnen komma tassande tills de börjar mellanstadiet (vilket förstås funkar utmärkt om man gillar det).

När ni ska styra upp era rutiner är det bra att välja en lämplig tidpunkt. Börja när det inte är alltför hektiskt på era jobb eller när ni inte har tusen andra grejer på gång. Semestern är en bra tidpunkt för en del. Räkna med att det tar ett par veckor innan de nya rutinerna har satt sig. Räkna också med att ni kan behöva vara lite mer konsekventa igen när nya utvecklingssteg och förkylningar ruckar på hennes sömnvanor.

Istället för att gå ut ur rummet när ni har kört de rutiner som ni föreslår (och som låter bra!) är mitt förslag att ni sitter kvar bredvid hennes säng. Släck, håll en hand på henne och sjung en liten sång. Först när ni har fått den rutinen att funka tar ni steg två och börjar gå iväg. Blir hon ledsen backar ni och sitter bredvid igen. Gör likadant både på kvällen och på natten när hon vaknar till.

Att ta det så här i två steg ökar chanserna att lyckas (eftersom man slipper lämna barnet gråtande) även om det låter jobbigare. Först tränar hon sig på att somna utan kroppskontakt och sedan på att vara utan även er närvaro.

Att vara konsekvent klockan två på natten är det svåraste. Det kräver sin förälder att inte bara ta barnet under armen och bära in henne till er – men har ni bestämt er och håller ut så går det.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.