Vilka mattider bör vi ha för vår 8 månader gamla bebis? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Fråga:

Jag och min sambo är inte överens om hur vi ska förhålla oss till mattider för vår 8 månader gamla son.

Jag tänker att han borde få äta när han visar att han är redo för det – jag är rädd att han ska känna att vi inte lyssnar till och tillgodoser hans behov annars, och att det långsiktigt ska skada hans förtroende för oss. Min sambo tycker att vår son kan vänta lite så att vi inte ruckar på de rekommendationer vi nyligen fått av bvc, vilket skulle kunna innebära att han får vänta på att få frukost eller hoppa över ett mellanmål för att hålla lunch- eller middags­tiden.

Hittills har vår son brukat äta var tredje timme och också visat att han är redo att äta ungefär då. Han äter olika mycket men visar tydligt när han inte är intresserad längre. Han håller sin viktkurva.

Anne & Thomas

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Jag tror att det blir enklare och trevligare om ni tar bvc:s förslag som ett ungefärligt riktmärke snarare än som en exakt rekommendation. Lika viktigt som att er son får näringsriktig mat på regelbundna tider är att han lär känna sin egen kropps signaler kring hunger och mättnad.

Ni har redan märkt att han tydligt visar när han är mätt. Det låter utmärkt! Gör på samma sätt när han visar att han är hungrig. Utgå från det förslag ni har fått som en grundläggande rutin, men rucka på det utifrån er sons behov. Över tid kommer ni att upptäcka vilka vanor som passar er son, och då kan ni bli ännu mer flexibla.

Satsa på matglädje och trevlig samvaro vid matbordet! Vid sidan av att erbjuda lämplig och näringsrik mat är mysiga familjemåltider det viktigaste.

Vill du också ställa en fråga till vår barnpsykolog Malin Bergström? Klicka här!