Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tics och blyg – hur ska det gå i förskoleklassen?

5-åringen har tics och är blyg. Föräldern är orolig att det ska göra det svårt i förskoleklassen. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Hur hjälper man ett blygt barn med tics så att det ska bli bra i förskoleklassen? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.
Hur hjälper man ett blygt barn med tics så att det ska bli bra i förskoleklassen? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga: Hon har tics och är blyg, hur ska det bli när hon börjar förskoleklass?

Min dotter på 5 år har tics sedan ett år tillbaka. På förskolan är ticsen inte lika påtagliga, tror vi. Barnen accepterar henne som hon är och hon har kompisar där. Men jag bär på en oro över hur det ska bli när hon lämnar den skyddade miljön för en stor skola.

Till saken hör att hon är mycket blyg och inte kan tala för sig om någon är dum eller om hon skadar sig. Hon bli ganska utsatt då, känner jag.

Kan jag stärka hennes självkänsla så att hon bättre kan klara av eventuella gliringar från andra barn framöver och stå upp för sig själv som den fantastiska tjej hon är?

mammas hjärta 

Barnpsykolog Malin Bergström svarar: Kontakta någon som jobbar i förskoleklassen

Barnpsykolog Malin Bergström
Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Det låter fint att din dotter har kompisar i förskolan och att miljön där är trygg. Den grunden tar hon med sig när hon börjar skolan.

För att bädda kring hennes skolstart föreslår jag att ni kontaktar någon som jobbar i den förskoleklass hon ska börja i. Övergången kan kännas lättare om ni har träffat den som ska ta hand om henne och kanske lärt känna varandra lite. Tillsammans kan ni då diskutera hur ni ska lägga upp inskolningen på ett bra sätt.

Om ni nu, eller längre fram, vill få hjälp med själva ticsen kan ni kontakta en barnpsykolog via bvc, primärvården eller BUP. Psykologisk behandling för tics hjälper barn att träna på att ersätta ticset med andra, mindre framträdande gester. Man kan till exempel träna på att stryka handen över byxbenet istället för att grimasera. Det brukar ge barnet en känsla av att kunna påverka ticsen.

I behandlingen kan man också få hjälp med hur man kan prata om ticsen hemma och berätta för andra om dem. Även det kan ge en ökad känsla av trygghet.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.