Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Min 3-åring slår mig och är svartsjuk på pappa”

3-åringen slår sin mamma och är dessutom svartsjuk på pappa. Läs vad barnpsykolog Malin Bergström ger för råd. 

Han bankar, stampar och nyps – behöver konkreta tips! 

Vi har en son på 3,5 år som slår mig nästan så fort jag är i närheten, det spelar ingen roll om vi sitter och äter, ska mysa i soffan eller gå och lägga oss. Han bankar på mig, stampar mig på fötterna, böjer bak mina fingrar och nyps.

Han är svartsjuk på sin pappa också. Pappan och jag dansade häromdagen, då blev sonen helt förstörd och storgrät. Vi försöker prata med honom, men han svarade inte, fast han kan uttrycka sig bra.

Vår son har svårt att sitta still och har alltid haft svårt att komma till ro. När det är dags att sova är han som en helikopter i sängen.

Snälla hjälp oss, vi behöver något konkret tips så att vi kan få en förändring, för det här är så ledsamt.

Frustrerad mamma

Barnpsykolog Malin Bergström svarar: ”Avled och avvärj INNAN han slår”

Barnpsykolog Malin Bergström
Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Hej, vad glad jag är för ditt brev. Det är dags för förändring! Jag tolkar ditt brev som att din lilla son söker din kärlek och närhet men inte klarar av att göra det på ett positivt sätt. Det behöver du nu lära honom, och du behöver vända på den här situationen så att relationen mellan er framöver präglas av kärlek och kramar.

Den närmaste månaden kommer kräva att du är alert och konsekvent i samvaron med honom.

Din son behöver lära sig att söka din uppmärksamhet på fina och positiva sätt, och det bästa sättet att lära honom det är att erbjuda honom din positiva uppmärksamhet innan han hinner nypa till. Avvärj och avled redan innan han slår och försöker göra illa dig. Fånga hans lilla hand när den kommer flygande, skoja lite med honom och erbjud gos och mys. Samtidigt som du då utvecklar dina avledningsskills låter du honom bada i härlig samvaro med dig.

Styr din uppmärksamhet så att du blundar för sådant han gör som är dumt och negativt. Fokusera istället på, och benämn, det fina han gör: ”Oj, vad du verkar leksugen älskling” säger du kanske när kommer farande och vill stampa, och så skojar du till det så att han glömmer sin lust att bråka. Eftersom det gör ont att bli slagen och stampad på även av någon som är liten, så kommer det här att kräva en hel del djupandning från din sida.

Ett bra sätt att verkligen fylla på med positiv uppmärksamhet är också att se till att varje dag ha fina stunder tillsammans. Kanske väljer du en stund på eftermiddagen när du har hämtat på förskolan. Sätt av en kvart när du bara ägnar dig åt honom och ser till att ni har roligt ihop. Låt honom styra vad ni ska göra. Häng med på hans påhitt, ha roligt tillsammans och fokusera på det fina han gör. Under de här stunderna är uppfostran bannlyst, liksom att lära honom saker. Poängen är istället att han ska få leda och att ni ska ha det fint ihop.

Ta sedan en stund varje kväll och fundera på hur dagen blev. Kunde slag och sparkar undvikas? Blev det mer positiv uppmärksamhet eller blev det krångligt? Räkna med att det tar ett par veckor innan du kunnat vända detta. Vanans makt är stor för både oss föräldrar och för barn.

Läs också:"Vi blir så arga att vi tar hårt i barnen"

Utöver de här råden vill jag skicka med din en annan, mer känslig fråga. Var tionde barn upplever våld i sin familj och var femte barn gör det ofta. Om det förekommer våld mellan föräldrarna är det vanligt att också barnen lär sig att söka uppmärksamhet på samma sätt. Det är förstås till skada för barn. Att uppleva våld mellan sina föräldrar är lika smärtsamt och svårt för barn som att själva blir slagna.

Om det har hänt i er familj, eller om du inte märker effekt av mina råd inom ett par veckor, ber jag dig att prata med er sjuksköterska på bvc. Sjuksköterskan kan hjälpa dig och också se till att du får hjälp av till exempel bvc-psykolog, kommunens föräldrastödjare eller Bup (barn- och ungdomspsykiatrin). Det är både du och din son värda!

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Barnpsykolog Malin Bergström svarar på frågor som rör föräldraskap och barn, med särskilt fokus på de allra minsta. Malin har lång erfarenhet från barnhälso­vården (bvc) och barn- och ungdoms­psykiatrin (bup). Har du en fråga du vill ställa till Malin Bergström? Mejla din fråga till mama@mag.bonnier.se.

När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske hos Mama och Expressen. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga.

Vill du läsa tidigare frågor och svar kan du göra det här!