Vi ska skiljas – hur planera för det barn vi väntar?

Min fru och jag ska skiljas. Vi har en son och ett barn på väg. Hur ska vi planera för vårt ofödda barn? undrar en läsare. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Fråga: Hur ska vi planera för vårt än så länga ofödda barn?

Tyvärr kommer min fru och jag att skiljas.

Vi har en 3-årig son och ett barn på väg. Vi är gravida i 13:e veckan.

Jag har läst din bok Att skiljas med barn – föräldrar i två hem och tycker om tankarna kring omhändertagandet av 3-åringen och trygghet med två hem, vilket är det viktigaste för min fru och mig.

Min fråga är hur vi bäst planerar och sköter omvårdnaden samt omhändertagandet av framför allt det än så länge ofödda barnet?

Jag tog så gott som hela föräldraledigheten med vår son och älskade det, men när det barn vi väntar föds är situationen en annan med två hem och ett nytt jobb för min del, som gör att jag inte kan vara den som tar majoriteten av föräldraledigheten.

Eftersom min fru kommer att amma de första sex månaderna blir det svårt om barnet är borta längre stunder från henne, samtidigt som jag vill tillbringa så mycket tid jag kan med båda barnen.

Hur löser vi denna situation på ett tryggt och bra sätt för alla involverade?

Tacksam för alla tips och råd.

B.

Barnpsykolog Malin Bergström: Ta hand om bebisen regelbundet, kort och ofta

Barnpsykolog Malin Bergström svarar en mamma som är nedstämd.

Foto: Stefan Tell

Barnpsykolog Malin Bergström

Hej B! Kanske gör ni lite som ni kanske hade gjort om ni hade levt tillsammans? Att du tar 3-åringen lite extra den första tiden, och att ni tar hand om ett barn var när det fungerar?

Den lilla är det bra om du tar hand om regelbundet, hellre kort och ofta än länge och sällan; i början kanske bara en halvtimme/timme om det visar sig att det är en liten som vill vara som klistrad vid bröstet. Sedan utökar ni tiden i takt med att det känns lugnt med bebisen och du hittar sätt att trösta. Om du lär bebisen att ta flaska så underlättar det.

När jag har intervjuat pappor som lever växelvis med småbarn har många beskrivit pappaledigheten som viktig, så se gärna om det går att hitta sätt att dela på föräldraledigheten som funkar med ditt nya jobb.

Efter en föräldraledighet tror jag att det kommer att kännas självklart hur ni ska lägga upp barnens boende, lika självklart som det gjorde med 3-åringen.

Många föräldrar med små barn som bor växelvis låter dem flytta ofta. 1-åringar bor ibland varannan dag hos varje förälder. Det kan hjälpa barn som har kortare minnesspann och tidsuppfattning, eller så beror det på att man som vuxen längtar annars.

I grunden tror jag att ni kommer behöva pröva er fram till något som passar er. Det viktiga är att ni hittar sätt som ni alla trivs och känner er trygga med.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Här kan du ställa en fråga till barnpsykolog Malin Bergström.

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.