Ska vi låta 2-åringen välja själv?

Dottern får raseriutbrott när hon ska välja. Ska föräldrarna låta henne ångra sig 10 gånger eller hålla fast vid första valet? Vi Föräldrars barnpsykolog Malin Bergström svarar. 

 

Fråga: Ska vi låta 2-åringen välja själv?

”Hon får enorma raseriutbrott”

Vi har en dotter som är 2,5 år och en son som är drygt 1. Vår 2,5-åring får enorma raseriutbrott och gråter och skriker när hon inte får som hon vill. Problemet uppstår framförallt vid maten då hon alltid ska välja nappflaska, tallrik, skål och så vidare. Om vi låter henne välja så ångrar hon sig alltid och ska byta, och nästan alltid ska hon byta igen och igen och igen, och skriker och gråter.

Hur ska vi göra? Ska vi låta henne välja och sedan hålla fast vid hennes val? Eller ska vi inte låta henne välja alls utan ge henne en tallrik eller flaska och så är det bra så? Eller ska vi låta henne byta tio gånger tills hon kanske blir nöjd?

/Tacksam för svar

 

Malin Bergström, Vi Föräldrars barnpsykolog:

”Styr upp det en gång för alla”

Jag tror att valfriheten vid matbordet kan bidra till er dotters frustration och utbrott. När man är 2,5 år är det svårt att välja. Har man dessutom en släng av trotsålder kan varje valsituation (särskilt om man är hungrig) inbjuda till praktutbrott. Jag föreslår att ni styr upp det här en gång för alla. Välj ut, eller köp, en skåltallrik och ett set bestick som är bara hennes. Gärna med ett fint mönster som hon gillar. Använd sedan det varje måltid och gör, om det passar, en grej av att hon är stor och har egna fina saker. För att komma ifrån bråk om nappflaskan kan det kanske hjälpa att inte använda den vid matbordet, utan att hon och hennes lillebror där har varsin särskild kopp eller glas att dricka ur? Vill de ha välling morgon och kväll i nappflaskan kanske de kan få det på någon annan mysig plats. Då är ni tydligare med hur man ska äta och dricka vid matbordet och minskar risken för bråk.

Vill du också ställa en fråga till vår barnpsykolog Malin Bergström? Klicka här!