Gör vi vår 3-månaders bebis otrygg med vår närhet? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Fråga:

Jag är mamma till en tjej på 3 månader med mycket vilja och temperament. Min fundering handlar egentligen både om henne och om mig. Vi har en väldigt nära anknytning, och hon vill alltid vara nära mig, se vad jag gör och helst vara i min famn. Vi har sovit i samma säng, eftersom jag och min man tycker att det är mysigt att ha henne hos oss. Dessutom underlättar det vid amning. Vi har en spjälsäng vid vår säng som hon ibland somnar i efter nattamningen; då vill hon hålla min hand och ligga i princip lika nära som vi gör när vi sover i samma säng.

Jag är orolig för att vi genom vår delvis själviska närhet (det är så mysigt att vara nära varandra) ska göra henne otrygg när hon är ensam – att hon senare ska känna sig övergiven om inte vi är nära.

Hon somnar själv i barnvagnen, men annars vill hon vara nära för att komma till ro. Vi har inte direkt försökt lämna henne ensam för att komma till ro, även om hon har somnat i babygymmet någon gång.

Ska vi försöka få henne att sova i sin spjälsäng istället för med oss? I så fall hur?

Ska vi försöka lära henne att komma till ro utan oss – och hur lär vi henne i så fall det?

Hon är så trygg och nyfiken, och jag vill att hon ska fortsätta vara det både nu och i framtiden.

Frida

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Vet du, allt det ljuvliga du beskriver om din lilla flicka vore omöjligt utan er täta anknytning. Att barn känner sig trygga med att det finns någon som tar hand om dem är hela grundvalen för att de ska jollra, växa, leka, vara sociala, lära sig sitta och använda sin kropp. Om de känner sig tveksamma inför att bli omhändertagna lägger de nämligen all sin energi på att hitta en sådan person.

Anknytningen och närheten är alltså nyckeln till självständighet, hur bakvänt det än kan låta. Den här tryggheten som du och hennes pappa ger henne nu byggs in i henne. Den lägger sig som bomull i hennes hjärta och bidrar till att göra henne till en stark och trygg människa. När hon ska klara sig ensam och ni inte finns nära kommer hon ändå att ha känslan av att vara omhändertagen och älskad. När du håller hennes lilla hand på natten, låter henne vara nära och njuter av att småprata med henne i vagnen är det raketbränsle för hennes självständighet, trygghet och nyfikenhet.

Din känsla för vad som är mysigt verkar leda er så himla rätt. Fortsätt att vila i den! Släpp alla tankar på hur hon borde sova eller vad hon borde lära sig just nu. Go with the flow och ha det fint tillsammans!

Vill du också ställa en fråga till vår barnpsykolog Malin Bergström? Klicka här!