Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ska jag åka bort för att kunna sluta amma?

Ska jag resa bort för att få vår tuttälskande 2-åring att sluta amma? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor.
Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Fråga:

Jag och min sambo funderar på att tvinga vår tuttälskande 2,5-åring att sluta amma. Hon blir galen bara man säger att hon får vänta med ”tutte” och hon är dessutom väldigt mammig.

Min sambo är inne på att jag åker bort några dagar så att han får chansen att få henne att somna och somna om utan brösten. Eftersom hon är så mammig och jag har varit så mycket med henne är jag tveksam. Hon är ju van vid att jag är där. Samtidigt kan jag inte förstå hur vi ska kunna få henne att sluta amma och få det att funka om jag finns där.

Hur traumatiskt är det för en 2,5-åring som alltid (utom på förskolan) haft mamma där och att mamma åker bort några dagar och nätter? Eller ska man bara vara borta på nätterna och ses på dagarna?

Om det funkar, kommer hon inte att vilja amma igen när jag kommer tillbaka?

Och: Hur gör man för att inte få mjölkstockning (jag får fortfarande så mycket mjölk)?

VÄLDIGT tacksam för svar 

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Ditt fina brev andas all den vånda det innebär att fatta beslut som man själv vet är bra för ens barn men som barnet inte gillar. Och just det är en av skillnaderna mellan oss vuxna och barn. Barn är i stunden, i lusten – medan vi vuxna (åtminstone ibland) kan koppla på vår tänkande hjärna och se vad som är bra på lite sikt. 

Jag tror att det bästa för din flicka är att du är borta, kanske över en helg och ytterligare någon dag, när ni slutar amma. När jag skriver så utgår jag från de orsaker du själv anger till varför ni ska sluta amma – att er dotter är väldigt mammig och äter dåligt, att hon är söndergråten om du har varit borta, att hon avvisar sin pappa, att hon sover dåligt, att du arbetar heltid, att ni inte har någon tid för parrelationen och att du är sliten (Läsarfrågan är kortad, redaktionens kommentar.) 

Jag utgår också från det faktum att du inte ger några andra argument för att fortsätta amma än att det är svårt att genomföra ett avslut. Men jag vet att ni kommer att klara det och att ni alla kommer att växa av det! Det är inte traumatiskt för er dotter att vara med sin pappa. Att hon väljer dig framför pappa innebär inte att det är negativt för henne att vara med honom några dagar. 

Jag förstår att det här är en riktig utmaning för dig. Jag föreslår att du tänker på det som en tillitsövning. En övning i tillit till att din lilla dotters relation till sin pappa är trygg och tillräcklig. Du tar ett steg tillbaka för att ge de två du älskar mest en chans att hitta varandra utan dig, utan amning. För att du ska koppla av och inte frestas att höra av dig för mycket är det bra om ni på förhand bestämmer hur ni ska höras under den helg ni väljer. Man kan till exempel tänka sig att din sambo ringer dig en gång per dag. Tänk också igenom hur du ska sysselsätta dig. Försök göra sådant du tycker om och umgås med människor du gillar. Den här avvänjningen är ju både för dig och för din dotter. 

Förbered dig också på hur du ska avleda din dotter när du kommer hem. Kanske du till exempel ska sova med sportbehå och t-shirt, erbjuda famnen, mys och närhet men vara bestämd när det kommer till brösten. Jag ska tänka på er!

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.