Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hur pratar man med barn om döden?

En nära vän till familjen har just dött. Hur gör man för att barnen ska få en så naturlig och okonstlad syn på döden som möjligt? Barnpsykolog Malin Bergström ger råd. 

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Ska man ta med barn på begravning?

En äldre nära vän till familjen har precis avlidit, och vi står inför en begravning.

Tar man med barnen på begravning? Hur pratar man om döden med barn?

Detta är funderingar jag inte har haft förrän nu, när det är aktuellt.

Jag vill att barnen ska få en så naturlig och okonstlad syn som möjligt på döden. Död och förluster kommer att bli svårt för dem att hantera ändå, när de ställs inför det senare i livet.

Jag kommer att låta barnen vara med på begravningen om de vill, jag kommer berätta att vännen är död (drar mig för att säga ”gå bort”, det låter som att hon kommer tillbaka senare). Jag kommer berätta att man inte lever för alltid och att man har tur om man får leva lika länge som vännen (hon blev över 90 år).

Efter det kommer säkert många frågor om himlen, extra liv, game over med mera, men det får jag ta då.

Madde

Läs också: Prata med barn om döden – så här kan man göra

Barnpsykolog Malin Bergström: Viktigt att dela tankar och känslor

Barnpsykolog Malin Bergström
Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Jag tycker att man ska låta barn vara med på begravningar. Ritualer hjälper dem, precis som oss vuxna, att hantera och förstå de stora skedena i livet. Man brukar dock säga att det bör finnas någon som kan ta hand om dem under begravningen och på tillställningen efteråt. Någon som inte sörjer och är upptagen med sina egna känslor utan som kan vara ett stöd för dem och besvara deras frågor.

Samtal med barn om döden utgår från att man själv egentligen inte vet mer än de. Du kommer kanske få uppleva hur dina barn hjälper dig lika mycket som du hjälper dem. Många barn skapar egna förklaringar och sätt att förstå det obegripliga, förklaringar som kan vara oändligt fina och läkande. Och det viktiga är inte heller vad man säger utan just att man delar sina tankar och känslor med varandra. Det kan bli väldigt fina samtal.

Jag vet inte hur gamla dina barn är, men boken Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren har betytt mycket för många barn och vuxna när det gäller att bearbeta dödsfall, prata om döden och skapa förklaringar att leva med. Är dina barn ännu för små kan ni spara den tills de har börjat skolan.

När det gäller vilka ord man använder tror jag att det viktigaste är att hitta det man känner sig bekväm med. Innebörden och meningen i dem skapar man tillsammans med sina barn i samtalen.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.