Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

När ska vi berätta att vårt barn ska byta förskola?

Om ett år kommer vi att flytta. Hur långt i förväg ska vi prata med vårt barn om flytten? Och hur förbereder vi henne på att hon ska byta förskola på bästa sätt? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor.
Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga:

Vi är en familj med två barn, en dotter på 3 år och en son på

4 månader. Om drygt ett år kommer vi att flytta till en annan kommun.

Hur långt i förväg ska vi prata med vår dotter om flytten? Och hur förbereder vi henne på bästa sätt?

Sonen kommer att vara så liten när vi flyttar, men hon kommer ju ändå att vara 4,5 år och det blir många förändringar: inte bara ny lägenhet och nytt område utan också ny förskola.

Hon är en ganska försiktig tjej, och det tar oftast lite tid innan hon blir bekväm i nya situationer och med nya människor.

Cecilia 

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Varför inte börja berätta redan nu? Jag antar att ni föräldrar redan pratar om flytten med varandra, och jag ser inga nackdelar med att inkludera er dotter i samtalen.

Drygt ett år är förstås en oöverblickbart lång tid för ett litet barn, men ni kan göra det till en berättelse om vad som ska hända om låååång tid, när hon redan är ganska stor.

Det är utmärkt att hon, som behöver tid på sig vid förändringar, får chans att vänja sig. Självklart lyfter ni fram det positiva. Men ni kan också använda den långa framförhållningen till att förbereda henne på det som hon upplever som negativt. Kanske kan ni till exempel hälsa på flera gånger i den nya förskolan.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till barnpsykologen?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.