Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

När går mammigheten över?

Vår son är så mammig – när går det över? Finns det något vi kan göra som underlättar? Barnpsykolog Malin Bergström svarar – och så här gick det sedan!

När går mammigheten över? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.
När går mammigheten över? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Vår 10-månaders är extremt mammig – vad göra?

Vi har en liten kille på 10 månader. När han var 7 månader började han bli extremt mammig. Han klängde på mig och var gnällig, och pappan fick inte längre lägga honom.

Jag har förstått att detta är separationsångest som kommer att gå över. Det har inte gått över än, men han är inte lika klängig och gnällig på dagarna nu.

Han brukar vara en go och glad kille, men så fort hans pappa försöker lägga honom, eller när vi åker bil och det är pappan som sitter i baksätet bredvid honom, gallskriker han så mycket att han tappar andan. Vid andra tillfällen har han skrikit så mycket att han har kräkts.

Jag kan inte åka iväg någonstans utan att han skriker. Det går inte att trösta eller distrahera honom. Både hans pappa och jag är förtvivlade över att han inte kan acceptera att bara pappan är hemma med honom.

När kommer det här att gå över? Finns det något vi kan göra som underlättar?

Angelica

Psst från redaktionen! Missa inte uppföljningen längre ner i artikeln där Angelica berättar hur det gick sedan med mammigheten.

Barnpsykolog Malin Bergström: Låter som klassisk "mammighet"

Barnpsykolog Malin Bergström
Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

”Det du beskriver låter som den klassiska mammig-/pappig-/föräldrigheten som brukar komma någon gång under andra halvåret. Det är en fas som kan kännas rejält opraktisk för oss vuxna, men den har en överlevnadsvinst. Att barnet självt ser till att hålla sig fysiskt nära är ett bra skydd när det blir mer rörligt och kan krypa runt bland en massa farligheter.

Det här beteendet brukar pågå under en tid. Du skriver att det redan har klingat av en del, men er pojke har fortfarande svårt att låta sin pappa ta hand om honom.

Om ni har tänkt dela på föräldraledigheten kommer det att ändras. När han blir van vid att det är hans pappa som tar hand om honom kommer han också att börja ty sig till honom.

Om du ska fortsätta att vara föräldraledig kan det underlätta om hans pappa tar hand om honom på egen hand ibland. Kanske går du iväg några stunder under helgen när er pojke är mätt och leksugen, så att de kan hitta på roliga grejer tillsammans. Ni kan också pröva att låta pappa stå för kvällsmålet eller det härliga badet. Börja med sådant som er son gillar och se om far och son tillsammans kan hitta några favoritaktiviteter som bara är deras.”

Så gick det sedan

Vi kontaktade signaturen Angelica och frågade: Hur det gick sedan? Så här svarade hon:

"Den där extremt jobbiga perioden höll i sig tills Harald, som vår son heter, var runt året. Vändpunkten kom när jag bestämde mig för att åka till min bästa vän och vara borta i ett dygn. Pappan skulle snart ta över föräldraledigheten och vi kände att någon måste hända.

Harald hade då börjat acceptera att pappan var hemma med honom själv ibland, så det gick jättebra – det var som att Harald var redo att släppa taget om mig lite. Men den stora förändringen kom under pappans föräldraledighet, när det bara var de två hemma. Efter det var det inga problem för farmor och morfar att passa honom heller.

Idag är Harald 3 år och världens gladaste kille, oavsett om det är mamma eller pappa som är hemma – så till alla föräldrar med samma problem: Det går över, även om det kan kännas väldigt kämpigt när man är mitt i det!"

Läs fler frågor till barnpsykologen med berättelser om hur det gick sedan!

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.