Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mitt barn är så gnälligt – vad kan jag göra?

Dottern, 15 månader, gnäller för allt. Mamman tycker inte det är roligt att umgås med sitt barn och undrar: Vad kan jag göra? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga: Det är inte roligt att umgås med mitt barn när hon gnäller – vad ska jag göra?

Mitt snart 15 månaders barn gnäller för allt. Då menar jag ALLT. När vi byter blöja, när jag byter rum, när vi ska klä på oss, när jag lagar mat, när hon vill ha något.

Hon kan ju kommunicera genom att peka och säga vissa ord men väljer att gnälla och grina när hon vill ha något hon inte når. Hon bryter ihop totalt om hon inte får det hon vill ha.

Jag känner att det inte är roligt att umgås med mitt barn när hon är så. Jag kan inte göra mer än vad jag gör och jag vägrar att ge henne allt hon gapar om. Men ibland får hon allt hon gapar om, bara hon är tyst. Det känns ju också fel att göra så.

Så till min fråga: Vad ska jag ta mig till? Ska jag behöva vänta ut detta gnällande eller finns det något jag faktiskt kan göra?

Malin 

Jag vill att ni går till en psykolog tillsammans

Barnpsykolog Malin Bergström
Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Barnpsykolog Malin Bergström: Inte så sällan hakar saker upp sig mellan oss och våra barn. Vi blir irriterade, tycker att vi har gett allt vi kan, känner oss maktlösa och förstår inte vad fasen våra barn vill. Det händer oss alla ibland och är en naturlig del av föräldraskapet. Vår frustration är till och med en viktig drivkraft i föräldraskapet. Den hjälper oss att förändra saker i takt med barnets utveckling, och att ställa lagom krav på barnet.

Men det finns en ton i ditt brev som oroar mig, Malin. Jag får en känsla av att de krav du ställer på ditt barn är alldeles för höga. Du skriver att hon väljer att gnälla och att det inte känns roligt att umgås med henne när hon bryter ihop. Men när man bara är 15 månader kan man inte välja hur man beter sig, kommunicerar eller reagerar känslomässigt. Man behöver konstant stöd av en vuxen för att klara av det.

För att din flicka ska lära sig att uttrycka sig med ord istället för gnäll behöver det finnas någon som med glad och intresserad min gissar vad det är hon vill, prövar och föreslår ”Vatten? Bollen? En banan?”, om och om igen, tusen gånger om dagen. Det är så barn lär sig att prata och att själva förstå vad det är de vill.

Jag tror att din dotter behöver mer hjälp av dig än hon får. Hennes gnäll kan handla att hon inte vet hur hon ska få positiv uppmärksamhet och stöd av dig, men framför allt handlar det om hennes oförmåga att beskriva sina behov – en oförmåga som helt och hållet beror på att hon är så liten.

Du undrar om det finns något du faktiskt kan göra. Yes Malin, jag lovar att du kan ändra på det här och en IRL-psykolog kan ge dig tips på hur du konkret kan göra.

Därför vill jag att du och din lilla flicka träffar en psykolog tillsammans, för genom brev är det för svårt att förändra sådana här mönster. Jag vill att du ska få hjälp att förstå vad din flicka vill och få hjälp att skapa stunder, många och ofta, när ni njuter av varandra och har det riktigt fint tillsammans.

Kanske gör det här svaret ont och kanske gör det dig ledsen och arg. Men vi är många som har varit där du är nu, Malin. Och det fina i kråksången är att vi kan vända det. Forskning visar att fyra gånger med en psykolog kan vara tillräckligt för att saker ska kännas helt annorlunda. Plötsligt slutar barn gnälla och man själv stör sig inte längre utan tycker att det här med en liten dotter känns fantastiskt.

Jag lovar inte att det blir så om ni träffar en psykolog fyra gånger förstås. Men jag lovar att det gör skillnad. Och jag ber dig, för bådas er skull, att ge det en chans.

Prata med er sjuksköterska på bvc så kan hon förmedla en sådan kontakt. Du kan också ta kontakt själv. Eftersom jag inte vet var du bor föreslår jag att du i så fall googlar ”kontakt med bvc-psykolog” och din bostadsort/region.

Jag hoppas att ni får hjälp så att du och din flicka slipper ha det så här och istället blir världens mest kärleksfulla bundisar.

Med all min värme trots hårda ord,

Malin 2

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.