Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mammigt barn vill inte nattas av pappa

4-åringen vill inte nattas av sin pappa. Hur kan jag hjälpa min man som blir otroligt ledsen? undrar mamman.
4-åringen vill inte nattas av sin pappa. Hur kan jag hjälpa min man som blir otroligt ledsen? undrar mamman.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Hur släpper jag in pappan utan att bortse från mitt barns behov?

Vi har en 4,5-åring som alltid har favoriserat mig. Jag och min man spenderar ungefär lika mycket tid med våra barn men båda söker tröst hos mig och vill gärna leka med sin pappa.

Nattningarna är jobbiga och barnen (framför allt 4,5-åringen) vill bara sova med mig. Det gör min man otroligt ledsen och ensam, och han känner inte att han får hjälp av mig. Jag vet dock inte hur jag ska hjälpa honom.

Jag vill bemöta min sons behov samtidigt som jag vill släppa in pappan och få honom att känna sig inkluderad och viktig. Vi vill verkligen att nattningarna ska bli bättre eftersom vi snart får tillökning och barnen behöver kunna somna tryggt med sin pappa eller på egen hand.

Hur gör jag???

Kluven snart 3-barnsmamma 

Vanligt att mammig- och pappighet ökar när man väntar syskon

Barnpsykolog Malin Bergström
Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Barnpsykolog Malin Bergström: Ett stort grattis, både till tillökningen i familjen och till det faktum att småsyskonet kommer hjälpa er att bryta den där favoriseringen!

Det är mycket vanligt att barns mammig- eller pappighet blir mer intensiv när man väntar syskon. Det hänger ihop med att graviditeten – och sedan den nya bebisens behov – förändrar strukturen i familjen, och att barnen och man själv behöver vänja sig vid nya lösningar.

Jag föreslår att du och din man redan nu säger till 4,5-åringen att pappa kommer att natta framöver eftersom mamma blir trött av att vänta barn och behöver vila. Håll fast vid ert beslut även om er 4,5-åring protesterar. Det hjälper hen igenom den här förändringen.

Förbered också gärna 4,5-åringen på hur det brukar vara när man får en bebis i familjen. Det är bra om ert lilla storasyskon är inställt på att en bebis tar väldigt mycket tid i början.

Min erfarenhet är att små storasyskon instinktivt bevakar sin ”position” i familjen när de märker att man som förälder påverkas av graviditeten. Det är en mänsklig instinkt att vilja vakta sina privilegier. Vår uppgift som föräldrar är att visa att vi förstår och accepterar de känslor detta väcker, men ändå tydligt hjälpa barnet genom de förändringar som är nödvändiga. Dessutom ska vi lotsa små storasyskon in i deras nya privilegium, nämligen att bli världens bästa storasyskon och ta emot all den kärlek de kommer att få av småsyskonet.

Det är viktigt att inte tro att sådan tydlighet skapar svartsjuka. Min erfarenhet är att storasyskons reaktioner handlar mer om just förlorade privilegier än om svartsjuka.

I min bok Lyhört föräldraskap, som till exempel kan lånas på bibliotek, finns det ett särskilt kapitel om detta om du vill läsa mer.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.