Krävande bebis = bortskämd bebis?

Kan man skämma bort sin bebis? Nej, svarar barnpsykolog Malin Bergström på läsarfrågan. De som säger så har en gammaldags och okunnig syn på barn, menar hon.

Kan man skämma bort en bebis?

Vår dotter är 5 månader och världens underbaraste – MEN hon är väääldigt krävande.

Hon är inte ett barn som skriker konstant, utan krävande på ett annat sätt. Ena stunden ska hon leka på mage, efter en stund gnäller hon och vill leka med en spegel, efter ännu en stund gnäller hon igen och vill bli buren. Efter en lång stund vill hon sova för att, medan jag försöker natta henne, inse att hon minsann inte alls vill sova längre utan helt plötsligt vill leka med fötterna. Och jag följer henne, precis som hennes pappa.

Ibland ”låtsas” hon gråta om pappan håller henne, för att hon vill till mig – hundra procent krokodiltårar.

Nu till min fråga: Vi följer henne i allt hon vill, oavsett hur ansträngande det är så gör vi det. Men några i vår närhet har sagt ”Ni skämmer bort henne”, ”Inskolningen i förskolan kommer att bli superjobbig om hon redan beter sig så här” och ”Låt henne gråta då och då, det är bra”.

Kan en bebis bli bortskämd? Hur ska vi göra om vi inte kan göra som vi gör?

Linda

En bebis kan inte bli bortskämd

Malin Bergström, barnpsykolog.

Foto: Stefan Tell

Malin Bergström, Vi Föräldrars barnpsykolog.

Barnpsykolog Malin Bergström: Nej, en bebis kan inte bli bortskämd. Bakgrunden till de kommentarer du ger exempel på är en gammaldags, och faktiskt också okunnig, syn på barn. Barn fungerar inte så, det har de senaste femtio årens forskning lärt oss.

Lyhördhet, uppmärksamhet och kärlek är det bästa man kan slösa med som förälder. Idag vet vi att det är bebisars natur att vara ”krävande”, eftersom de är sårbara och beroende av oss vuxna. Det är paradoxalt men sant att närhet och trygghet är det som gör dem självständiga.

Att er dotter inte vet vad hon vill och inte har fast uppmärksamhet på en och samma sak beror på att hennes hjärna fortfarande är omogen. Genom att ni testar olika saker, hjälper henne att komma till ro och lockar tillbaka henne i leken med spegeln så hjälper ni hennes hjärna att mogna på ett optimalt sätt.

Fortsätt som ni gör, alltså, och visa gärna det här svaret för dem som har åsikter!

Läs också:

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Här kan du ställa en fråga till barnpsykolog Malin Bergström.

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.