Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Åka på konferens när bebisen är 9 månader?

Kan jag vara borta fyra dagar från min 9 månader gamla bebis? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor.
Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Kan jag åka bort när bebisen jag väntar är 9 månader?

Jag väntar barn nummer två. Med vårt första barn, som nu är 2,5, var jag hemma i nästan ett år, och jag gissar att jag kommer att vara hemma ungefär lika länge med nästa barn.

Jag arbetar som forskare och har ett par olika projekt som kommer att följa med under föräldraledigheten. Framför allt är det en konferens i USA när bebisen kommer att vara 9 månader. Det är en viktig konferens för mig. Jag skulle gärna åka, men det kräver att jag är borta fyra dagar och att jag under den tiden lämnar den då 9 månader gamla bebisen med sin pappa och storasyster.

Vad du tror om det, med tanke på anknytning och även amning, som jag gissar att jag fortfarande kommer att hålla på med då?

Min första dotter var jag inte borta från mer än ett par timmar förrän hon var drygt 1 år, och jag ammade henne tills hon var 11 månader.

Naturligtvis skulle jag se till att pappan och bebisen i så fall har fått mycket tid tillsammans innan jag åker, men det känns troligt att jag ändå fortfarande är den primära anknytningspersonen vid den tidpunkten.

Agnes

Barnpsykolog Malin Bergström: Du kan absolut resa. Å andra sidan …

Barnpsykolog Malin Bergström
Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

”På ytan handlar föräldraskapet om saker som amningsstrul, att välja förskola och att lära ungar bordsskick. Men bortom det konkreta i din fråga öppnar sig den magiska sidan av att vara förälder: det som finns under ytan och som gör barn till människor. De ogripbara banden som binder oss människor samman. Det ständiga pendlandet mellan närhet och distans för att barn ska växa i trygghet.

Mitt svar till dig är tredubbelt. Å ena sidan kan du absolut resa. I dina tankar planerar du redan för hur du ska göra så att det blir möjligt. Bröstmjölk kan man pumpa ur under några dagar. Vid 9 månader vet barn att föräldrarna står för olika saker, och din bebis kommer att tröstas och lugnas av sin pappa utan att ammas.

Barnens pappa och du kommer att se till att hans relation till bebisen håller för att du reser. Ditt brev antyder också att du är en sådan som förbereder dig genom att i förväg vända och vrida på saker. Känner du igen dig i det så kommer du antagligen att kunna delta i konferensen fullt ut eftersom du så att säga har tagit ut våndan i förskott.

Å andra sidan vet du inte vem din bebis är. Du har ännu inte erfarit det halsbrytande som händer när man får barn nummer två. Du har ännu inte fått insikten att två helt nya människor kan vara så fundamentalt olika att ingenting av det man tagit för givet som förälder längre gäller. När du lär känna din bebis får du vägledning. Kanske är hen Kajsa Kavat som glatt vinkar hej då – eller ömtåliga Ferdinand som du inte vill lämna.

Å tredje sidan handlar det här om dig. Konferensen hovrar redan som ett orosmoln över dig. Hur känner du inför det? Längtar du egentligen efter att släppa världen för en stund och bara vila i bebisbubblan? Eller är det just dynamiken i att det finns både ett spännande yrkesliv där ute och den totala närheten med ett barn, som ger dig lust i livet?

(Och till alla som eventuellt stör sig på att jag tycker att man som mamma kan fundera över om man vill gå upp helt i bebisbubblan vill jag hälsa att jag skulle ha svarat en pappa på exakt samma sätt.)

LÄS OCKSÅ: Kan anknytningen förstöras om jag reser bort?

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.