Min 1-åring låter mig inte vara ifred på toa – vad ska jag göra? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Fråga:

Jag har ett barn på 14 månader som gärna vill vara med mig i badrummet. Problemet är att han inte får leka med toaborsten och inte banka på glasväxthuset som finns där – men det är det han helst håller på med, och självklart blir det ännu roligare när jag fräser.

Jag har prövat att ta ut honom därifrån, stänga dörren och försöka bli klar på mindre än fem minuter. Han blir då otroligt ledsen. Han gråter förtvivlat, springer till ett hörn och håller i någon leksak som han tycker om. När jag kommer ut efter bara några få minuter springer han gråtande mot mig som om jag hade övergett honom. Jag kramas tillbaka och tröstar.

Jag känner mig värdelös eftersom jag inte kommer på hur vi kan lösa det här. Jag tror faktiskt inte att min son förstår varför jag lyfter ut honom från toaletten så här. Och jag måste få gå på toaletten själv ibland.

Desperat förälder

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Ja, det är en speciell tid i livet när ens högsta önskan är att få sitta fem minuter själv på toaletten. Mina tips till dig är ganska opsykologiska och kan säkert få vänner av god uppfostran att sätta i halsen. Men en sådan här situation tycker jag främst måste lösas praktiskt.

Jag föreslår alltså ett favoritbarnprogram på teven eller ett särskilt roligt spel eller en film på surfplattan (som han kan få hålla på med precis utanför toadörren), och att han bara får njuta av detta i dylika pressade situationer. En annan effektiv muta kan vara en sminkväska eller något annat förbjudet som barn egentligen inte får röra. Ett mer politiskt korrekt alternativ är en speciell leksakskorg med ekologiska träklossar som kan uppehålla någon utanför en stängd dörr.

Kort sagt – ge honom något som håller honom sysselsatt de fem minutrar som du behöver för att inte blir förstoppad.

Vill du också ställa en fråga till vår barnpsykolog Malin Bergström? Klicka här!