Hur vet man om en förskola är bra?

Vad är viktigt att tänka på när man besöker en förskola? Vilka frågor ska man ställa för att få veta om det är en dålig eller en bra förskola? Barnpsykologen svarar.

Vad är viktigt när man väljer förskola?

Min flicka, som fyller 2 år om en månad, fick plats på en dålig förskola. Jag sade upp platsen efter en veckas inskolning.

Nu undrar jag: Vad är viktigt att tänka på när man besöker en förskola? Vilka frågor ska man ställa för att få en bild av om det är en bra eller dålig förskola?

Anonym

Lyssna främst med magen

Barnpsykolog Malin Bergström svarar en mamma som är nedstämd.

Foto: Stefan Tell

Barnpsykolog Malin Bergström

Barnpsykolog Malin Bergström: Vad fint att du sa upp platsen när du insåg att förskolan inte höll måttet! Bra gjort!

När du nu besöker andra förskolor tycker jag att du först och främst ska lyssna med ”magen”. Med det menar jag att du ska känna efter om du trivs med personalen och miljön, snarare än att bara lyssna på vad de säger om pedagogiken.

Frågor du kan ställa dem och dig själv är till exempel: Känns lokalerna trivsamma och mysiga? Verkar personalen varm och verkar de gilla barn? Är de stolta över sin verksamhet och verkar de gilla varandra? Ställer de frågor om din dotter? Är de måna om att hitta en inskolning som passar henne? Vad har de haft för personal­omsättning under det senaste året? Verkar personalgruppen stabil nu? Hur ser ledningen ut? Känner du dig välkommen när du besöker dem? Hur verkar barnen som går där trivas?

Prata också gärna med några lite äldre barn som du träffar, för att få en känsla av hur de har det. När besöket är över kan du stanna utanför förskolan en stund och känna efter: Vad är din övergripande känsla? Är den positiv eller inte? Om du fokuserar mer på det än på enskilda saker du hörde eller såg ökar chansen att du läser av sådant som är viktigast för ett litet barn.

Lycka till och hoppas nästa inskolning känns bättre!

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Här kan du ställa en fråga till barnpsykolog Malin Bergström.

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.