Hur ger vi vårt barn bättre sovvanor?

Vår 1,5-åring har svårt att somna – hur ger vi henne bättre rutiner och sovvanor? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor.
Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga:

Vår dotter är 21 månader, och på kvällarna när hon ska somna har vi alltid haft henne i famnen framför teven. När hon har somnat har vi lagt henne i vår säng. Hon har alltid vaknat flera gånger under kvällen. Då har vi gått in till henne och suttit där tills hon har somnat om. Ju senare på kvällen hon har vaknat, desto längre tid har vi fått sitta där.

Detta har vi nu fått nog av och har därför börjat med en ny rutin: att ge henne välling i sängen och att läsa en bok. De första fyra dagarna gick det bra, men nu har hon fått svårt att somna också.

Vad ska vi göra?

Vi har läst om femminutersmetoden, men den funkar ju inte för då springer hon upp ur sängen.

Det känns som att vi har gjort allt fel från början med hennes sovvanor, men finns det något sätt att rätta till det?

Vi lägger henne någon gång mellan 19 och 19.30. Snälla, kan du inte hjälpa oss? Vi vet verkligen inte vad vi ska göra nu.

Caroline 

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Ni har inte gjort fel, och kvällsstrulet är inte en konsekvens av att hon har fått somna i famnen. Barns utveckling och sömnmönster förändras så genomgripande de första åren att det inte går att förebygga sömnstrul. Jag brukar istället råda att man hittar en variant som fungerar för stunden och sedan hittar en annan när den gamla inte längre fungerar. Precis som ni har gjort.

Från att hon somnade i famnen började ni med bok och välling som kvällsrutin, och ni satt hos henne. Eftersom ni nu känner att ni vill förändra kvällsrutinen kanske det är dags för nästa steg: att hon somnar och somnar om utan att ni behöver finnas bredvid?

I barns naturliga sömnmönster ingår att de vaknar till då och då. När ni har lagt er registrerar hon omedvetet att ni är där och somnar om. Vid insomningen och de första timmarna på kvällen reagerar hon om ni är borta. För att hon ska vänja sig vid att somna och somna om själv på kvällen behöver ni vara konsekventa och uthålliga. Den här förändringen brukar ta lite tid. I 21 månader har hon vant sig vid er närvaro som trygghet när hon ska somna om. Därför tar det mer än fyra kvällar att vänja henne vid det nya.

Tala om för henne vid sänggåendet att ni ska läsa och sitta hos henne ett litet tag men att hon sedan ska somna själv. Smyg ut en stund efter bokläsningen och berätta att ni sitter i vardagsrummet (eller var ni nu är) och att hon ska somna. När hon ropar eller kommer tassande upprepar ni var ni finns och att hon ska ligga i sängen och sova nu. Stoppa om henne, ge henne ett gosedjur eller sätt på en speldosa och sitt hos henne en stund tills hon har lugnat sig. Tassa sedan iväg innan hon har somnat. Lämna henne aldrig ledsen och rädd utan gå iväg när hon är lugn och håller på att somna. Visa att ni finns där när hon behöver er – men lugna henne bara och gå sedan ut ur rummet.

Räkna med att det tar några veckor innan hon har vant sig vid detta. Håll ut och var tydliga.

Detta är en mjukare variant än femminutersmetoden, och den brukar därför vara mer effektiv. Att låta barn skrika och att försöka bita ihop utan att trösta dem ger lätt bakslag, eftersom det kan kännas för brutalt. Att i stället hjälpa barn gradvis med en förändring av nattningsrutinerna är för många smidigare.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.