Min ettåring använder mitt hår som snuttis – hur får jag honom att sluta med det? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Fråga:

Min son, som snart är 14 månader, använder mitt hår som snuttis. Jag har nyligen slutat amma efter en mycket skonsam avtrappning, men det här började mycket tidigare.

Han sover i egen säng i eget rum och vi går alltid dit när han vaknar till och är ledsen. När han sitter i famnen ska det pillas på håret.

Det största problemet uppstår om han får sova bredvid mig. Då drar han i, och fastnar i, mitt hår både i vaket tillstånd och i sömnen. Han letar hårtestar som han kan tvinna och pilla på. Om jag tar bort handen söker han frenetiskt efter hår eller blir ledsen och gråter.

Mitt tålamod tryter. Jag måste hitta ett sätt av avvänja honom innan jag blir tokig och hårlös. Snälla, ge mig lite råd!

Han tar inte gosedjur eller snuttefilt. Han använder napp vid sömn och vila.

Anonym

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Snurra håret, krafsa i armhålan eller nypa huden på halsen; barns idéer om vad som är mysigt kan plåga och störa en till van­sinne. Och en tokig, hårlös förälder är knappast till glädje för ett barn. Jag föreslår därför ett krafs- och pillalternativ som presenteras som absolut.

Eftersom din älskling har fastnat just för hårtvinnande kanske en liten mjukisgrej med sköna fransar eller mjukt hår kan bli det du stoppar i handen på honom så fort plockandet börjar. Köp gärna flera likadana så att du alltid har en till hands. Och tappa inte bort dem! Var sedan snabb och envis med dem.

I värsta fall tar det mer än en vecka innan han accepterat sin nya pillgrej, men tro mig – den envisa beslutsamhet som kommer ur en begynnande flint vinner över den mest inbitna lilla pillrare.

Vill du också ställa en fråga till vår barnpsykolog Malin Bergström? Klicka här!