Kan bara somna vid bröstet – hur sluta amma?

Hur avslutar jag amningen på bästa sätt för min tio månader gamla son? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Sonen vill bara amma sig till sömns och pappa har svårt att natta. Hur kan jag sluta amma, undrar frågeställaren.
Sonen vill bara amma sig till sömns och pappa har svårt att natta. Hur kan jag sluta amma, undrar frågeställaren. Foto: Shutterstock

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Hur kan jag avsluta amningen på bästa sätt för mitt barn?

Min 10 månader gamla son har haft kolik, alltid vägrat napp och inte velat ha nalle, snutte eller nappflaska. Han vill bara ha mig och mitt bröst som tröst.

Han har alltid velat somna vid bröstet. Det går inte att lägga honom i spjälsäng eller barnvagn när han har somnat, för då vaknar han. Ibland kan jag få honom att somna utan bröstet, till exempel om vi är ute på vagn­promenad, men då vaknar han efter en halvtimme och vill ha bröstet – annars somnar han inte om utan bara gråter och är trött.

På kvällen vill han ligga bredvid mig i sängen och amma sig till sömns. Sedan ligger han som klistrad på mig och använder mig som napp under större delen av natten. Det leder till att jag är tvungen att lägga mig redan vid 18-tiden på kvällen, vilket inte känns så bra för relationen till min man.

Jag känner att det snart är dags att avsluta amningen. Jag hade inte planerat att amma så här länge men har inte hittat någon annan lösning. Jag kan inte erbjuda honom något annat än mitt bröst som tröst, och han vägrar gröt och välling före läggdags.

Detta fyller mig med oerhörd ångest. Jag ser ingen utväg. Andra säger att jag måste stå ut med att han kommer att skrika och gråta några nätter och att pappan får ta honom då. Det ger mig ännu mer ångest. Pappan jobbar mycket och har därför inte särskilt lätt att trösta vår son när han är riktigt ledsen. De har inte haft chans att utveckla sin relation på samma sätt som jag och vår son.

Måste man verkligen låta barnet skrika i flera nätter i den här situationen? Hur kan jag avsluta amningen på bästa sätt för mitt barn?

Pappan vill givetvis bistå mig i detta, men det är svårt när jag inte vet hur jag ska göra. Snälla, hjälp mig.

Anna

Barnpsykologen: Tänk att du ger honom din närhet, i stället för bröstet

Barnpsykolog Malin Bergström svarar: Er son har behövt mycket närhet för att komma till ro, och du har varit lyhörd och gett honom det han har behövt. Lyhört föräldraskap innebär just att man anpassar sig efter sitt eget unika barn. Var därför stolt och glad över att du har gett din son den bästa möjliga starten i livet!

Nu står du inför en ny sorts utmaning. Istället för att helt ­anpassa dig efter hans behov ska du bli hans vägledare. Du ska hitta strategier för att lära din son nya vanor. Det är viktigt för att ni ska få ett familjeliv där allas behov får plats.

Din utmaning är att lära honom acceptera sådant han inte spontant gillar. Istället för att tänka ”antingen eller” (antingen får han bröstet och är nöjd eller så skriker han otröstligt) kan du tänka så här: ”Helst vill han ha bröstet. Det går inte eftersom vi trappar ner. Alltså ger jag honom famnen i stället och lär honom att acceptera att den är bra nog.” Och hålla fast vid den strategin.

När man förändrar vanor för bebisar brukar det ta ett par veckor innan de vant sig vid det nya. Att han idag inte äter välling eller gröt beror på att han ammar sig mätt. När du trappar ner amningen och vänjer honom vid att somna i famnen eller bredvid dig när du ligger ner kommer han att börja äta mer. Till dess rekommenderar jag sportbehå och t-shirt så att han inte kommer åt brösten.

Läs också: Sluta amma – hur gör man det bäst enligt vetenskapen?

Kanske är det lättast att börja med att avsluta amningen på dagtid? Bestäm dig för att bara amma i sängen och mellan vissa klockslag (till exempel 18–06). Rucka inte på det eftersom han då blir förvirrad och inte vet vad som gäller.

Erbjud famnen och sådant han tycker om av välling/gröt/smakportioner på dagarna. Räkna med att han kommer att längta efter bröstet de första dagarna. Vila då i att du ändå finns för honom och att det är en bra sak du lär honom.

Kanske är det lättast att börja en fredag så att hans pappa kan vara med och ta hand om honom på helgen. Efter några veckor kan ni bestämma er för att också avsluta nattamningen.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.