Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Syskon som bråkar jämt – vad göra?

Våra barn håller på att göra oss galna. De gör allt för att irritera varandra och bråkar hela tiden. Vad ska vi göra? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor.
Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga:

Våra barn håller på att göra oss galna. De gör allt för att irritera varandra. De kallar varandra fula saker typ ”bajskorv!”, de gör grimaser åt varandra, petar på varandra och knuffas. Det kan hålla på utan uppehåll i timmar i sträck, och de försöker hela tiden dra in mig eller min man i bråket för att få ”stöd” – vilket är helt omöjligt eftersom det inte går att hålla reda på vem som har gjort vad, sagt vad eller startat det hela.

Jag och min man växlar mellan att försöka låta dem vara (vilket knappt går eftersom vi inte står ut och och det hela bara tycks eskalera) och att bli galet arga (vilket kan hjälpa för stunden men är tröttsamt). Att prata med dem när alla är lugna hjälper inte heller.

Något vi inte har lyckats förstå är att detta så gott som bara sker när vi är hemma och inomhus, inte när vi är utomhus. Då kan de till och med leka tillsammans!

Vi vill förstås få slut på bråkandet, eftersom det gör vårt hem till den omysigaste platsen på jorden, men vi är också oroliga att de ska fastna i det här beteendet sinsemellan istället för att ha kul ihop, och att det ska hänga kvar när de blir vuxna.

Sara 

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Ni har redan kommit på ett av mina bästa tips för att minska syskonbråk: att gå ut. Lika effektivt brukar det vara att låta barnen ha kompisar hemma. Då brukar syskonen automatiskt hålla sams. Ett annat knep är att tänka igenom när kivandet brukar börja.

När man skaffar sig lite överblick över vilka situationer som är bråkgenererande har man större chans att förekomma bråken. Är det på helgmorgnarna när barnen börjar bli otåliga och vill att det ska hända något? I så fall kan en av er föräldrar ha ansvaret för att komma iväg någonstans med dem på förmiddagen. Blir det bråk före middagen när de är trötta efter förskolan? Då kan ni ha regler för när syskonen måste dela på sig och vara i olika rum. Kivas de i bilen kan man helt sonika placera den förälder som inte kör mellan dem.

Barns eviga konflikter är ett av deras sätt att träna sig på social samvaro, maktbalans och konflikthantering. Syskonbråk kan verkligen förpesta tillvaron och göra hemmet omysigt, men det betyder inte att barnen har en dålig relation eller kommer att fortsätta bråka i all framtid – särskilt inte när de faktiskt till och med kan leka med varandra ibland när ni är ute.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.