Gör jag rätt som inte låter pappan träffa dottern?

Pappan vill inte ta ansvar för dottern, mamman vill inte att han ska "leka pappa" när det passar honom. Vi Föräldrars barnpsykolog Malin Bergström svarar: "Föräldraskap är inget man får, det är något man förtjänar".

Läs läsarfrågan och psykolog Malin Bergströms svar:

”Jag vill inte att han ska bli viktig för henne”

”Jag har ensam vårdnad om min dotter på 7 ­månader. Pappan har träffat henne några gånger, men han är inte en ­återkommande person i hennes ­vardag. För min ­dotter är han en främling – och sorgligt nog vill jag inte att han ska vara något annat just nu.

Problemet är att han inte tar ställning till vem han vill vara för vår dotter. Han vill inte ta ansvar för henne, men han vill gärna träffa henne när det passar honom. Det ger mig enorm ångest. Jag vill inte att han ska komma hit som gubben i lådan och ”leka pappa”, för att sedan försvinna.

Jag har nu sagt till honom att jag inte vill att han träffar vår dotter förrän han har en hållbar, långsiktig plan som vi alla kan förhålla oss till. Jag vill helt ­enkelt inte att han ska bli viktig för henne, med risk för att han gör henne illa genom att svika. Det känns så oerhört viktigt för mig att min flicka knyter an till personer som finns runtomkring henne när hon behöver det.

Min magkänsla säger att jag gör rätt som sätter ner foten. Samtidigt tänker jag att jag kanske borde låta honom träffa henne ibland fast han inte har en plan – att en pappa utan plan är bättre än ingen pappa alls …

Vad tycker du?”

/Grubblande

Malin: Fortsätt ditt föräldraskapande utan orosmoln

”Jag tycker att du gör rätt! Min psykolog­kollega Malin Alfvén har lärt mig att det heter föräldraskap för att det är någonting man skapar tillsammans med sitt barn. Föräldraskap är inget man bara får, utan något man förtjänar. Och både du och jag vet att det är rätt mycket hårt jobb inblandat i det förtjänandet.

Länge har du lagt merparten av din vakna tid på att skapa ditt föräldraskap – i den stormvind av känslor som det kan innebära att få barn med någon som inte är delaktig. Nu är det dags att du får fortsätta ditt skapande utan orosmoln.

Kanske tolkar jag in för mycket i ditt brev, förlåt i så fall. Men jag tänker mig att när han söker kontakt väcker det automatiskt förhoppningar. Och när han inte svarar på din rimliga begäran kostar det energi och känslor. Så av omsorg om dig själv, ditt viktiga föräldraskap och din ­älskade lilla dotter tycker jag att du nu ska gå vidare utan honom. Din dotter och hennes pappa har rätt till umgänge, men dina villkor är helt rimliga – det vill säga att det sker planerat, ­kontinuerligt och på barnets villkor.

Sedan vet man aldrig vad livet och människan bär med sig. En dag ­kanske din dotters pappa verkligen blir en pappa för sin dotter – eller ­åtminstone hittar en slags papparoll som ger dem båda något. Till dess är det du och hon som ska bygga ett fint liv tillsammans. Tack vare din inlevelse och ditt sätt att skydda henne får hon en väldigt fin grund att stå på.”

Frågan och svaret publicerades i Vi Föräldrar 4/2016

Vill du också ställa en fråga till vår barnpsykolog Malin Bergström? Klicka här!