Hur gick det sedan, efter barnpsykologens svar?

Ska dottern få vara pojke? Kan man skämma bort en bebis? Och hur får man tillbaka kärleken i parrelationen? Vi Föräldrars psykolog Malin Bergström har svarat på hundratals läsarfrågor – men hur gick det sedan? Tolv föräldrar berättar.

Sedan Malin Bergström började som Vi Föräldrars barnpsykolog har hon svarat på mängder av läsarfrågor om allt från graviditet och förlossning till mammiga och pappiga barn, trots, barns utveckling, uppfostran och föräldraskap.

Vi har följt upp några av dem och frågat: Hur gick det sedan? Här kan du klicka dig vidare till frågorna – och föräldrarnas berättelser om vad som hände efteråt.

Ska dottern få vara pojke?

sedan-konsidentitet
Den 4-åriga flickan har i nästan halva sitt liv gillat killiga kläder och lekar. Hon säger att hon är pojke men flicka också, och hon leker ofta att hon är pappa eller lillebror. Nu vill hon klippa håret och bli kallad för ett killnamn. Hur ska vi göra? undrar föräldrarna. Barnpsykolog Malin Bergström svarar – och så här gick det sedan:
• Ska vi låta vår dotter vara pojke? 

Kan man skämma bort en bebis?

sedan-nyfodd-bebis-sover-pa-sin-pappa
Bebisen är 6 veckor och vägrar sova utan kroppskontakt med mamman eller pappan. Föräldrarna undrar om de har skämt bort sin bebis, om man ens KAN skämma bort bebisar? Barnpsykolog Malin Bergström svarar – och så här gick det sedan:
• Har vi skämt bort vår bebis?

När slutar vårt barn att vara så mammigt?

sedan-mammig-pojke
I tre månader har det 10 månader gamla barnet varit extremt mammigt. Pappan får inte längre natta och mamman kan inte göra någonting utan att bebisen skriker otröstligt. När kommer det att gå över? Barnpsykolog Malin Bergström svarar – och så här gick det sedan:
• När går mammigheten över?

Ska man träna en bebis på att somna själv?

sedan-bebis-sover-med-foralder
Föräldrarna ligger alltid bredvid deras 6 månader gamla dotter tills hon har somnat. Är det fel? Bör de träna henne på att somna själv, eller är hon för liten för det? Barnpsykolog Malin Bergström svarar – och så här gick det sedan:
• När ska barn kunna somna själva?

Mor- och farföräldrar som inte ställer upp

sedan-fortsatta-for-barnen

Mormor och farmor ställer inte upp för barnbarnen. De verkar ha nog med sitt. Barnens mamma är besviken och arg. Har jag rätt att vara arg, eller är det jag som tänker fel? undrar hon. Psykolog Malin Bergström svarar – och så här gick det sedan:
• Jag är besviken på min mamma och min svärmor

Plötslig rädsla hos barn

sedan-ledsen-och-radd-pojke
2-åringen har alltid varit glad, social och orädd – men plötsligt är han livrädd för sin 15-åriga morbror som han har träffat regelbundet sedan han föddes. Han är också rädd för andra som han har träffat tidigare och är bekant med. Varför? undrar föräldern. Barnpsykolog Malin Bergström svarar – och så här gick det sedan:
• Vår sociala 2-åring är plötsligt rädd för släkt och vänner

Vänta barn igen efter en traumatisk förlossning

sedan-traumatisk-forlossning-igen

Foto: This content is subject to copyright.

Mamman har en traumatisk förlossning med efterföljande depression bakom sig. Nu är hon gravid igen och orolig för hur det ska bli att föda andra barnet. Psykolog Malin Bergström svarar – och så här gick det sedan:
• Efter en traumatisk förlossning – hur blir det att föda igen?

Varför blir dottern ledsen när vi skrattar?

sedan-barn-grater

För ett år sedan blev den då 10 månader gamla dottern plötsligt helt förtvivlad om föräldrarna skrattade, både om de skrattade tillsammans med henne och tillsammans med andra. Det har sedan fortsatt, och det börjar bli svårt, särskilt när man är med andra och alla måste tänka på att inte skratta så att dottern inte ska bli ledsen, tycker föräldrarna och undrar: Vad kan det bero på? Barnpsykolog Malin Bergström svarar – och så här gick det sedan:
• Vår dotter blir förtvivlad när vi skrattar 

Hur får vi tillbaka kärleken och passionen?

sedan-relation-efter-barn

De har varit föräldrar i två år vid det här laget – och det känns som om kärleken har försvunnit. ”Vårt förhållande känns nästan som ett jobb. Ansträngt, krävande … Jag vill bara känna kärleken och passionen! Kommer det att bli bättre?” skriver mamman. Psykolog Malin Bergström svarar – och så här gick det sedan:
• Vårt förhållande känns som ett jobb – hur blir vår relation bra igen?

Kan syskon dela rum fast de inte är små?

sedan-syskon-dela-rum

Dottern är 3, sonen 9. Familjen bor i en liten trea. Om barnen kunde dela rum skulle föräldrarna slippa sova i vardagsrummet och få lite egentid ibland. Men kan barnen dela rum fast de är så stora? Barnpsykolog Malin Bergström svarar – och så här gick det sedan:
• Kan barnen dela rum fast de är stora? 

Två föräldrar – men bara en tar ansvar

sedan-utmattad-mamma

”Jag lever ihop med min dotters pappa, men tar nästan hela ansvaret för vår dotter. Det tär på mig att aldrig kunna göra något för mig själv utan att känna trygghet i att hon har det lika bra utan mig. Hur kan jag få tid för mig själv utan dåligt samvete?” undrar mamman. Psykolog Malin Bergström svarar – och så här gick det sedan:
• Hur ska jag få tid för mig själv? 

Bebis vill inte somna, föräldrarna har sömnbrist

sedan-bebis-4-manader-inte-somna

Bebisen är 4 månader, väldigt aktiv – och somnar inte utan bröstet, eller utan att någon av föräldrarna går runt och bär honom på armen med gungande steg. Föräldrarna tycker att de har prövat allt. Det känns som att de snart går under av sömnbrist. Barnpsykolog Malin Bergström svarar – och så här gick det sedan:
• Vår bebis vill inte somna – vad kan vi göra? 

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Här kan du ställa en fråga till barnpsykolog Malin Bergström.

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.