Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mina bonusbarn har autism – jag förstår mig inte på dem

Hon vill ha barn med sin sambo. Man kan barnet få autism? Sambons två barn har autism, och hon tycker det är jobbigt. Barnpsykologen svarar.

Hon känner sig hemsk som irriterar sig på bonusbarnen. Och hon undrar: Kan våra barn också få autism?
Hon känner sig hemsk som irriterar sig på bonusbarnen. Och hon undrar: Kan våra barn också få autism?

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Kan våra barn också få autism?

Jag har träffat en kille som är helt underbar. Vi är så himla kära och har flyttat ihop.

Min kille har två barn sedan tidigare, 3 och 7 år, båda med autism. Jag har verkligen försökt förstå mig på detta men det går inte. Jag blir så irriterad och frustrerad på mig själv för att jag tycker det är jobbigt, men jag kan inte få ro hemma när de bara springer runt och gör ljud.

Jag vet att de är speciella men hur ska jag lära mig att leva med detta?

Jag vill verkligen att detta förhållande ska fungera men jag vet inte hur jag ska kunna stänga av mina känslor kring att jag stör mig så otroligt på barnen. Jag får ingen kontakt med dem heller, så det är supersvårt att få en relation till dem.

Jag och min sambo vill också skaffa egna barn, och jag är lite rädd att även vi kommer att få ett barn med autism. Hur stor är chansen/risken för det? Och hur ska han/vi orka med en bebis när hans barn kräver så himla mycket?

Hans barn bor hos oss varannan vecka. När det är lov och helg är det riktigt tufft. Det känns inte som att vi klarar av barnen, som att de kräver mer än vi kan ge och förstå. Annars har vi ett superbra förhållande.

Jag tycker dessutom att det är viktigt med rutiner och regler, något som min sambo är lite rädd för. Han kan inte kan säga nej eller säga åt barnen. Om de gråter eller blir missnöjda får han direkt dåligt samvete.

Jag känner mig som världens hemskaste människa som känner så här. Vad ska vi göra och hur ska vi tänka för att klara en vardag ihop med barnen?

Anna

Ni behöver hjälp och stöd – både för barnens och er egen skull

Malin Bergström är barnpsykolog och docent, verksam vid Karolinska institutet och Stockholms universitet. Hon svarar regelbundet på frågor på Viföräldrar.se.
Malin Bergström är barnpsykolog och docent, verksam vid Karolinska institutet och Stockholms universitet. Hon svarar regelbundet på frågor på Viföräldrar.se. Foto: Stefan Tell

Barnpsykolog Malin Bergström: Hej Anna! Att det är svårt att få en relation till dina bonusbarn förstår jag. Autism handlar ju just om avvikelser i hur man relaterar till andra, samspelar och kommunicerar. De flesta med autism har dessutom en intellektuell funktionsnedsättning, vilket gör det ännu knepigare att förstå vilket slags krav och stöd de mår bra av.

Du skriver att du känner dig som en hemsk människa och skäms för att du tycker barnen är jobbiga. Jag tycker snarare att det är rimligt att bli förtvivlad, arg och irriterad om man inte når och förstår sig på två små människor som man plötsligt delar halva sitt liv med. Känslan av att inte klara av barn som man har ansvar för SKA liksom skapa stress och oro, eftersom stress och oro är en viktig signal om att varken barnen eller man själv har det tillräckligt bra.

Både för barnens och er skull behöver ni få hjälp och stöd, och för din del tror jag att kunskap är en viktig pusselbit i bygget av ett rimligt familjeliv.

Eftersom barnen är diagnosticerade har de kontakt med specialister. Jag skulle gissa att deras vård samordnas av något som heter barnhabiliteringen. Dit kan du och deras pappa vända er för att få kunskap om barnens svårigheter och styrkor och om hur ni kan bemöta och ta hand om dem. Allra bäst vore det om också barnens mamma kunde delta, eftersom hon också är en stor del av deras liv.

Autismcentrum, barnhabiliteringen eller vad barnens specialistcentrum heter erbjuder kanske också föräldrastöd eller föräldragrupper som ni kan ha nytta av. Genom att ta del av de resurserna och satsa på att få en fin tillvaro tillsammans lägger ni grunden för att barnen och ni får det bra, och för att utöka er familj.

Tyvärr löper småsyskon till någon med autism ökad risk för att också drabbas, eftersom den genetiska komponenten bakom autism är stark. Risken uppskattas av vissa forskare till 20 procent (jämfört med 1 procent i befolkningen i stort). Detta kan förstås se annorlunda ut om barnen inte är biologiska helsyskon.

Jag föreslår att du diskuterar även detta med de kontakter som barnen har. Möjligen kan du också ha glädje av att följa ett forskningsprojekt som heter Småsyskon (en studie av barns tidiga utveckling med målet att förbättra kunskapen om den tidiga utvecklingen hos barn som får autismspektrumtillstånd eller adhd, redaktionens kommentar). Du hittar det på smasyskon.se.

Jag skickar mina varmaste tankar till dig Anna! Döm inte dig själv och ta ett litet steg i taget i ert familjebygge.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.