Min bebis vaknar klockan 2 varje natt – superpigg

Mamman till 11-månadersbebisen får bara fyra timmars sömn per natt och undrar: Vad kan man göra när man har prövat allt? Barnpsykologen svarar.

Vi har problem med vår sons sömn

Jag har ett jätteproblem med min son som är 11 månader. Världens underbaraste och gladaste unge är han, men vi har problem med hans sömn.

Han har aldrig varit en bebis som sover länge (förutom i början när han bara skulle sova på mig!). Men sedan ungefär ett halvår tillbaka vaknar han varje natt klockan 02 och är superpigg.

Jag får bara ungefär fyra timmars sömn varje natt. Min sambo jobbar och renoverar vårt hus, så det är svårt att ta varannan natt.

Jag vet inte vad jag ska göra längre. Det känns som om jag har prövat allt: lägga till ännu fler måltider, korta och förlänga sovstunderna, aktivering …

Så nu kollar jag med dig, Malin. Om det är något som jag har missat så tar jag gärna emot tips!

Mvh en väldigt trött mamma

Fortsätt styra om hans sömnrytm

Barnpsykolog Malin Bergström svarar en mamma som är nedstämd.

Foto: Stefan Tell

Barnpsykolog Malin Bergström

Barnpsykolog Malin Bergström: Aj, världens tröttaste. Fyra timmar per natt blir man inte pigg av. Barn i din sons ålder sover generellt tre gånger så mycket nattetid (nu finns det ju visserligen inga generella barn men ändå).

Fyra timmar per natt måste för er sons del innebära att han tillgodoser merparten av sitt sömnbehov på dagtid. Jag kan alltså inte se något annat råd än att fortsätta styra om hans sömnrytm.

Beroende på hur han sover kan det handla om att senarelägga vilorna, väcka honom så att han inte sover för länge, lägga honom senare på kvällen, väcka honom på morgonen och så vidare. Du kan inte räkna med att lägga om totalt direkt utan behöver snarare förskjuta hans sovstunder eller uppvaknanden lite i taget kanske med tio minuter per dag.

Ett annat käckt råd är förstås att pausa renoveringen. Eller att helt enkelt bita ihop tills det är dags för förskola eller barnomsorg (om han ska ha sådan). Då brukar nämligen sömnmönstren förändras rejält.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Här kan du ställa en fråga till barnpsykolog Malin Bergström.

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.