Vår bebis kommer inte till ro

Bebisen kommer inte till ro utan skriker sig till sömns, föräldern blir uppgiven och stressad. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Fråga: Vår bebis skriker sig till sömns

Vår 4,5 månaders bebis har väldigt svårt att komma till ro när det är dags att sova. Han har aldrig kunnat somna själv utan har antingen somnat vid amning (men jag ammar inte längre), vid flaskmatning (har endast hänt ett fåtal gånger) eller vaggning (vanligast).

Det som är mest påfrestande är att han alltid skriker sig till sömns. Jag blir helt förstörd och uppgiven och vet inte hur jag ska vända denna onda spiral.

Sedan en dryg vecka tillbaka använder jag bärsele och då går det lite bättre, men han somnar fortfarande under protest. Det går absolut inte att lägga ifrån sig honom. Om jag måste göra det någon gångar vaknar han alltid efter 30–45 minuter. Då börjar vi om, men då är det oftast ännu värre eftersom han då är övertrött.

Det här är problematiskt i och med att jag även har en 2-åring som behöver nattas. Vi föräldrar är inte alltid hemma båda två.

Vår son har ett tydligt sovschema nu, han och hans storebror ska nästan alltid somna samtidigt både på lunch och på kvällen. Men hur mycket vi än försöker varva ner bebisen i ett annat rum så slutar det alltid med skrik.

Snälla hjälp!

Barnpsykolog Malin Bergström svarar: Kroppskontakt är trygghet

Barnpsykolog Malin Bergström svarar en mamma som är nedstämd.

Foto: Stefan Tell

Barnpsykolog Malin Bergström

Vilken soppa du har hamnat i! En liten bebis som skriker sig till sömns är superkämpigt, särskilt när han väcker storebror och det blir en riktig karusell. Men att så små bebisar inte kan somna själva är snarare regel än undantag. För dem är kroppskontakt trygghet.

Det låter som att en bärsele kan vara en lösning på problemet, åtminstone dagtid. Du kan också pröva att konsekvent ligga och hålla om honom när han ska somna, gärna medan du flaskar honom. Se till att det är mörkt och tyst i rummet så att han tydligt förstår att det är sova som gäller.

Avslutningsvis undrar jag om du ska rucka på, eller släppa på, hans sovschema på prov. Det är förstås praktiskt om killarna sover samtidigt, kanske till och med nödvändigt för att få vardagen att gå ihop. Men jag undrar hur det skulle vara om han somnade helt efter sin egen klocka? Skulle han somna utan skrik och gråt då?

Ibland är det värt att pröva en sådan lite drastisk förändring för att se om det gör hans insomning enklare.

Eller missförstod jag det du skrev om sovschema? Kanske menade du att han själv ställt in sina rutiner och är hyfsat regelbunden redan? I så fall får du se om det kan fungera att använda sele på dagarna och att ligga och flaska honom kväll och natt.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du också ställa en fråga till vår barnpsykolog Malin Bergström? Klicka här!

Läs mer om: