Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

6-åring ska träffa sin pappa för första gången

Barnet har aldrig träffat sin pappa. Nu, när barnet är 6 år, vill pappan börja umgås. Hur ska man göra? undrar mamman. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Det viktiga är hur pappan är, och hur barnet och pappan har det tillsammans, säger psykolog Malin Bergström.
Det viktiga är hur pappan är, och hur barnet och pappan har det tillsammans, säger psykolog Malin Bergström.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga: Kan det skada mitt barn att träffa sin pappa?

Min son är 6 år. Han har aldrig träffat sin pappa, eftersom pappan inte har velat vara delaktig tidigare. Nu vill hans pappa börja träffa sin son och jag tycker att det är så svårt att komma fram till hur man ska gå tillväga.

Jag har sedan tre år tillbaka en underbar sambo som har tagit min son till sig och blivit en jättebra vän med honom. Min sambo finns där som en pappa-förebild för min son. Vi är ett bra team, en bra familj, och om två månader kommer familjen att utökas med ett till barn och alltså ett syskon till min son.

Samtidigt som detta är en underbar tid är det också en tid av mycket oro. Dels för att vi väntar en ny familjemedlem och dels för att min sons pappa samtidigt vill träffa sin son och lära känna honom.

Min fråga till dig är om det kan skada min son att påbörja en kontakt med sin pappa i denna tid som är fylld av förändringar?

Och vad bör man tänka på när ett barn på 6 år som tidigare aldrig har träffat sin pappa nu ska göra det?

Emma 

Barnpsykolog Malin Bergström: Beror på hur pappan är och hur de har det tillsammans

Barnpsykolog Malin Bergström
Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

”Hur ni lägger upp det behöver utgå ifrån hur ni haft det innan. Brukar ni prata om er sons pappa? Hur mycket vet er son om sin pappa? Hur beskriver ni det faktum att pappan inte tidigare har velat ha kontakt?

Steg ett är att er son vänjer sig vid tanken och får ställa sina frågor kring detta.

Steg två kan vara att hans pappa skickar brev till honom. Det är ett fint sätt att introducera sig för någon. Pappan kan skriva och berätta vad han gör, vad han tänker på och vad han vill göra när han träffar sin pojke. Kanske berättar han också vad han har gjort alla de år de inte har setts. Eller vad han minns från då sonen var bebis, om de träffades då.

Att börja med brev ger också dig en temperaturmätare på att pappan har ett genuint intresse för att bli en del av sin sons liv. Det är nämligen viktigt för er son att den här relationen blir förutsägbar, pålitlig och går i hans takt.

Kanske behöver du styra den här kontakten efter vad du orkar? Det är en stor omställning för er alla med ett väntande småsyskon, och just nu är det högsta prioritet.

När pappan och sonen sedan ska ses är det förstås bäst om de gör grejer som sonen tycker är roliga när de ska lära känna varandra. Ska de bygga en relation behöver de ses hyfsat ofta, kanske varje vecka.

Du oroar dig för att kontakten kan vara skadlig, bland annat med tanke på att det kommer ett syskon. Jag tänker att den potentiella vinsten eller skadligheten helt beror på hur pappan är och hur de har det tillsammans. Är pappan mån om sin pojke, respekterar honom och behandlar honom väl är det bara en vinst.

Allt handlar om att de ska lära känna, och börja älska, varandra. Blir det så blir pappan ytterligare en guldkant i din sons tillvaro, precis som det lilla syskonet.

Kom ihåg att kommunen har en familjerätt som ordnar samarbetssamtal dit ni (eller du själv) kan gå. De hjälper föräldrar som funderar på hur man ska lägga upp ett umgänge, och de kan hjälpa till att skriva avtal om ni vill det. Kanske kan det vara skönt för dig att ha en sådan kontakt att bolla med kontinuerligt?

Lycka till med bebisen och din nya stora familj!”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.