Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Ska man försöka få barn att sluta onanera?”

4-åringen har onanerat sedan hon var bebis. Ska man försöka få henne att sluta med det, och i så fall hur? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

"Jag är rädd att hon aldrig kommer att sluta onanera, att det blir som ett starkt tvång", skriver en förälder. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.
"Jag är rädd att hon aldrig kommer att sluta onanera, att det blir som ett starkt tvång", skriver en förälder. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Fråga: Ska vi försöka få vår 4-åring att sluta onanera?

Vi har en underbar dotter på snart 4 år. Hon är trygg, social, påhittig och har en stark vilja. Hon älskar att vara på förskolan och leka med kompisar, men har ibland separationsångest när jag, mamman, ska lämna henne på förskolan.

Min fundering handlar om hennes ”spädbarnsonani”. Sedan vår dotter var omkring 3 månader har hon legat på mage och spänt/kramat/flätat ihop benen, hon spänner sig, flåsar och blir röd och svettig tills hon nått kulmen och blir avslappnad med en djup pust.

När hon var liten gjorde hon så här flera gånger om dagen (i lek på förskolan eller när som helst under dagen när hon låg på mage och även när hon var trött och ville vila). Nu gör hon det bara när hon ska sova på kvällen, och om hon vaknar på natten och ska somna om.

Hon är mammig och vill ha mig nära och hålla om min arm när hon gör det här och ska sova, men hon gör sin ”ritual” med vem som helst som nattar henne.

Mina frågor är:

Vad är detta och varför började hon onanera så här? (Jag får inga svar av bvc och det finns inte mycket att läsa på nätet)

Ska vi försöka få henne att sluta med detta beteende? I så fall hur?

Jag frågar eftersom jag är rädd att beteendet ska eskalera i perioder i livet, eller att hon aldrig kommer att kunna sluta; att det blir som ett starkt tvång.

Med vänlig hälsning, Mamman 

Barnpsykolog Malin Bergström: Lär henne att man ägnar sig åt onani när man är ensam

Malin Bergström, Vi Föräldrars barnpsykolog.
Malin Bergström, Vi Föräldrars barnpsykolog. Foto: Stefan Tell

”Att barn upptäcker sin sexualitet är både vanligt och – faktiskt – önskvärt, även om det ställer till det för oss föräldrar. Det hjälper dem nämligen att lära känna sina kroppar och att få upp ögonen för något som ska skänka dem glädje i livet.

Vissa barn, som din dotter, upptäcker sin sexualitet tidigt och onanerar intensivt redan som små, kanske för att lära sig hur de ska ”få till det”. Min gissning är att det var en slump att din dotter kom på hur hon skulle göra för att det skulle kännas skönt. Kanske fortsatte hon sedan av bara farten, när hon märkte att det hjälpte henne att slappna av och komma till ro.

Du är orolig att onanin ska eskalera och bli tvångsmässig. Jag delar inte den oron. Jag tänker snarare att hon ska behålla sin onani men att hon behöver lära sig att det är något man bara ägnar sig åt när man är för sig själv. Antagligen har hon redan snappat upp det på förskolan eftersom hon nu bara onanerar när hon ska sova. Nu är det kanske lagom att lära henne att det är så även gentemot er föräldrar.

Ni kan till exempel berätta att alla människor har en sexualitet och tycker att det känns skönt att gnida sig men att det är något man ska göra när man är ensam. Påminn henne sedan om det när du nattar henne. Vill hon göra så får hon vara för sig själv. Vill hon istället somna med dig nära får hon träna sig på att somna genom att ligga på din arm, utan onanin.

När ni lär henne att onani är något man gör när man är ensam slipper ni samtidigt dilemmat kring att få henne att sluta, eller kring att själva behöva se på. Det lär henne också att sexualiteten är något härligt och fint men även något som är kringgärdat med regler och tabun – inte för att det ska hämma henne utan för att det är en kunskap som gagnar henne.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström. 

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Barnpsykolog Malin Bergström svarar på frågor som rör föräldraskap och barn, med särskilt fokus på de allra minsta. Malin har lång erfarenhet från barnhälso­vården (bvc) och barn- och ungdoms­psykiatrin (bup). Har du en fråga du vill ställa till Malin Bergström? Mejla din fråga till mama@mag.bonnier.se.

När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske hos Mama och Expressen. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga.

Vill du läsa tidigare frågor och svar kan du göra det här!

https://www.expressen.se/mama/barn-baby/fraga-barnpsykologen/