Bättre för bebisen att vara hemma hos sig?

Är det bättre för barnet om vi barnvaktar hemma hos honom, frågar en farmor. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Fråga:

Mamman till mitt 10 månader gamla barnbarn har börjat jobba två–tre dagar i veckan, vilket är en bra mjukstart för dem båda. Men jag undrar hur bra det är att barnet, när mamman jobbar, lämnas en dag i veckan hos farmor, den andra dagen hos mormor och ibland en tredje dag hos gudmor? Nu när mitt barnbarns familj ska byta bostad blir det ännu en stor omställning, framför allt för barnbarnet. Skulle det vara bättre om han är hemma och farmor eller mormor åker hem till honom istället för att han transporteras fram och tillbaka? Han är ju ännu så liten – hur kan det påverka hans utveckling att behöva vänja sig vid många olika platser så här? Hittills har allt gått bra, vad jag kan se, men man måste ju se till barnets bästa och tänka på hans framtid.
 

/Farmor

 

Svar:

Vilken omtänksamhet och inlevelse i ditt lilla barnbarn din fråga visar! Jag blir varm när jag läser om hans dagar. Det låter så fint att vara omgiven av en mormor, farmor och gudmor som han får chans att knyta nära band till. Min erfarenhet är att trygghet hos människor har mycket större betydelse för barn än var de befinner sig. Små barn använder sina trygghetspersoners ansikten och röster som orientering i världen. För barnen är det som vi utstrålar mycket viktigare än hur det ser ut runt omkring.

Jag är säker på att ni kommer att märka om han upplever det som stökigt att vara i olika hem. Du skriver att han är en positiv person, och det kan mycket väl vara så att han bara tycker att det är stimulerande. Skulle det bli annorlunda och han börjar reagera när han ska åka hem till någon av er kan ni kanske hitta en annan lösning då. Till dess tycker jag att ni alla ska njuta av att den lille har ett så rikt liv med många kärleksfulla människor som finns nära honom.

/Malin Bergström, barnpsykolog

 

Skriv din egen fråga till fragamalin@vf.bonnier.se

Vill du också ställa en fråga till vår barnpsykolog Malin Bergström? Klicka här!