Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Är det olämpligt att byta förskola flera gånger?

Hur olämpligt är det med många och täta byten av förskola för ett (handikappat) barn? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor.
Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga:

Vår dotter på 1,5 år går på förskola sedan några månader tillbaka, 25 timmar i veckan (jag jobbar heltid, hennes mamma studerar på halvtid). Vår dotter har Downs syndrom och en del handikapp, bland annat nedsatt hörsel (hon har hörapparat) och ätproblem (hon matas via knapp i magen). Förskolan ligger några kilometer från vår bostad. Med bil går hämtning och lämning ganska lätt, med buss blir det omständligt och tidskrävande.

Vi har nu blivit erbjudna en plats på den förskola som ligger närmast vår bostad, på tre minuters gångavstånd. Om vi tackar ja byter vår dotter till en ny förskola efter cirka nio månader i en annan.

Samtidigt letar vi efter en större lägenhet. Vi har ingen aning om hur lång tid det kan ta, kanske några månader, kanske ett år – men om vi hittar en lägenhet i en annan stadsdel kommer vi säkert vilja att vår dotter flyttas till en förskola i närheten av den. Det skulle alltså kunna innebära två täta förskolebyten – att vår dotter ännu en gång får nya förskollärare som måste lära sig att ta hand om henne (hörselpedagog, sjukgymnast, logoped och dietist med flera måste komma till förskolan och utbilda personalen) och att hon strax därefter kanske flyttas till en tredje förskola, där samma procedur måste upprepas igen.

Vår dotter har nu ”kommit in” bra på den nuvarande förskolan, och personalen gillar henne.

Kort och gott: Hur olämpligt är det med många och täta byten av förskola för ett (handikappat) barn?

Anders

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Jag kan inte ge ett direkt svar utan tänker att ni får väga vågskålarna mot varandra. Stabilitet och förutsägbarhet är förstås att föredra för någon som är så liten som er dotter, särskilt med tanke på hennes funktionshinder. Men som föräldrar kan ni hjälpa henne genom förändringar.

En avgörande faktor för att du ska känna dig trygg med hennes förskola är förstås personalen. För att besluta om ett eventuellt byte behöver ni känna er trygga både med att personalen är positiva till att lära sig det som behövs för att ta hand om er dotter och att de är entusiastiska inför att lära känna henne och anpassa den peda­gogiska verksamheten till hennes behov. Skulle ni hamna i en situation där det inte känns bra kan det ta mer energi än dagens skjutsande.

Fundera också över om en ny inskolning är mer eller mindre energikrävande än att låta henne gå kvar. Hur tror ni att er dotter kommer att reagera på miljöbytet? Behöver det bli en lång inskolning? Hur omständlig är processen att utbilda personalen kring er flickas behov? Skulle hon vid ett byte mista relationer som är viktiga för henne? Är det värt att satsa på att skjutsa henne med bil oftare för att slippa byta?

Jag föreslår att ni gör ordentliga besök på både den nuvarande och den nya förskolan. Känns det som att ni vill att hon ska få vara kvar där hon är när ni är med henne några timmar i förskolan? Eller känns det som att det snarare är i den nya miljön som ni vill att hon ska vara? Om ni väljer att genomföra ett byte nu kanske ni väljer att låta henne stanna där även när ni flyttar framöver.

Som du ser har jag mer resonerat kring praktiska detaljer och kvaliteten i förskolan än kring vad bytet skulle innebära för din dotter. För trots att er lilla flickas behov och reaktioner förstås är det viktigaste i detta tänker jag att ni kommer att hjälpa henne igenom bytet om ni bestämmer er för att genomföra det. Ni kommer i så fall att lägga upp en inskolning som ger henne och personalen tillräckligt med tid för att bli trygga med varandra.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.