Är det fel att välja bort förskola?

Är det fel att välja bort förskola, undrar en förälder, som vill vara hemma med sina barn. Hon får många negativa kommentarer från omgivningen om att det skulle vara dåligt för barnen att inte gå på förskola.
– Jag kan bara gratulera dig till att du har möjlighet att leva i enlighet med det du känner är rätt för er familj, säger Vi Föräldrars barnpsykolog Malin Bergström. 

Är det fel att välja bort förskola?

Jag vill vara hemma med mina barn. Jag vill inte att de ska gå i förskola, och i dagens samhälle känns det nästan som om jag måste skämmas över det. De jag har berättat det för blir upprörda och tror att jag försöker göra mig till en bättre mamma än de. Samtidigt gör de klart för mig att jag i själva verket är en mycket sämre mamma eftersom mina barn inte kommer att fungera normalt socialt.

Är det fel av mig att inte vilja ha mina barn i förskola? Kommer det att vara negativt för deras sociala kompetens?
/Orolig blivande mamma

 

Barnpsykolog Malin Bergström: Skäms inte, var stolt!

När vi håller på med sådant som är viktigt för oss och samtidigt är lite osäkra på våra val kan vi bli lite ängsliga och snåla gentemot människor som gör annorlunda. I de lägena behöver vi helt enkelt så mycket bekräftelse att vi sållar bort den jobbiga sanningen om att det finns många sätt som är lika bra.

Eftersom barnen är det viktigaste vi har, och det inte är alldeles lätt att känna sig som en bra förälder, är risken för enögdhet extra stor i föräldraskapet. Sverige är också ett relativt homogent samhälle, där vi genom våra välfärdssystem har minskat klasskillnaderna och skapat mer likvärdiga förutsättningar för barnfamiljer. Det kan göra att vi kan bli lite enkelspåriga kring vad som är bra för barn.

I länder där det mer hänger på den enskilda familjen blir det mer naturligt att olika familjer gör på olika sätt. Som barnpsykolog tycker jag förstås att välfärdssystemen är bra, men vi behöver samtidigt komma ihåg att det faktiskt finns många sätt att skapa ett fint familjeliv.

Jag kan bara gratulera dig till att du har möjlighet att leva i enlighet med det du känner är rätt för er familj. Du kommer förstås att se till att dina barn får den sociala stimulans de behöver. Den möjligheten är ju inte begränsad till att barnen går i förskola.

Så skäms inte, utan var stolt över att du kan vara det slags mamma som passar bäst i er familj!

 

Vill du också ställa en fråga till Malin – mejla till fragamalin@vf.bonnier.se

Vill du också ställa en fråga till vår barnpsykolog Malin Bergström? Klicka här!