13 månaders som inte visar intresse för att gå

Dottern är 13 månader och visar inga tecken på att vilja gå. Är hon sen i utvecklingen? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Fråga:  Är hon sen i utvecklingen?

Jag upplever min dotter på 13 månader som något sen i utvecklingen. Hon kan inte gå och visar inte heller något intresse för det. Jag kan inte hjälpa att jämför mitt barn med andra barn i min omgivning och på sociala medier, och det känns som att alla andra 13-månaders springer runt vid det här laget.

Finns det något jag kan göra som underlättar för henne, så att hon också lär sig gå? Hon vill inte gå med hjälp av mina händer men hon går bra längs möbler och har gjort det i flera månader nu. Krypa började hon med redan vid 6 månaders ålder, alla i vår omgivning trodde att hon skulle gå vid det här laget.

Det börjar bli tröttsamt att höra på alla kommentarer om att hon ännu inte gå.

Orolig mamma

Barnpsykolog Malin Bergström svarar: ”Det sprakar i henne av utveckling”

Barnpsykolog Malin Bergström svarar en mamma som är nedstämd.

Foto: Stefan Tell

Barnpsykolog Malin Bergström

Hej du oroliga! Visst jämför man sitt barn med andras! Det är liksom oundvikligt och har en del positiva konsekvenser: Genom att titta på barn som är lite äldre får man en vink om vad som väntar. Att jämföra barns humör och utvecklingssteg lär en vad som är unikt med just ens egen lilla älskling.

Baksidan är oro och frustration när det egna barnet verkar vara lite sent. Men kruxet med normalutveckling är just att det finns ett spann, en tidsrymd eller en period där något brukar hända, alltså inte en exakt dag eller ålder.

Normalspannet för att lära sig gå är ungefär 8-18 månader. Och jag försäkrar att många som har barn som lär sig gå i början av den tidsrymden inte enbart är glada. Ju mindre förstånd ett barn har när kroppen är redo att knalla iväg, desto mer måste man passa och skydda. Det är först när barn inte går vid 18 månaders ålder som man funderar på om det är något som hindrar barnet – och din dotter går dessutom längs möbler och är bra på att krypa!

Jag föreslår att du svarar dem som påpekar din dotters brist på gående med att det minsann är normalt, och att du samtidigt försöker titta på din dotters utveckling i ett bredare perspektiv. Då kommer du nämligen att se magi, för i hennes ålder lär hon sig ständigt nya saker – inte bara varje dag, utan varje timme, minut och sekund.

Det sprakar i henne av utveckling och när du fokuserar på det kommer det att kännas mer positivt. Och ett, tu, tre har du också en liten kicka som du ständigt måste jaga och passa eftersom hon pinnar iväg på upptäcktsfärder.

Hälsningar Malin

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Här kan du ställa en fråga till barnpsykolog Malin Bergström.

Läs mer om: