Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ska storasyskonet vara på förskolan eller inte?

Vi väntar just nu vårt andra barn, det beräknas komma när som helst. Jag undrar hur man ska tänka om förskola för storasyskonet? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor.
Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga: Hur ska man tänka om förskola för storasyskonet?

Vi väntar just nu vårt andra barn, det beräknas komma när som helst. Jag undrar hur man ska tänka om förskola för storasyskonet?

Jag tycker att vårt äldsta barn (hon är 2 år) ska få vara på förskolan så mycket som möjligt. I vår kommun får hon vara där 15 timmar per vecka när jag är föräldraledig (jag tycker att det är för lite).

Vissa tycker det är konstigt att vår äldsta tjej ska gå i förskolan när jag är hemma. ”Hon vill väl också vara hemma”, säger de. Men är det inte bra att ha kvar samma rutin? Att hon får leka med sina kompisar och göra alla roliga saker som de gör i förskolan?

Jag kan inte förstå att folk lägger sig i. Kan man inte bara få bestämma sådant här själv, man vet väl vad som är bäst för sitt barn (i alla fall tror man att man vet det)?

Snart tvåbarnsförälder

LÄS OCKSÅ: Föräldraledig och ha barn i förskolan – är det okej?

Barnpsykolog Malin Bergström svarar: Det handlar om vad man trivs med

Min teori är att folk lägger sig i för att få bekräftelse på att de själva har gjort rätt med sina barn. Om andra gör annorlunda kan det kännas som att man själv inte har gjort det optimala. Och det kan ju vara rätt skrämmande, eftersom man så innerligt vill sina barns bästa.

Idag väljer de flesta föräldrar som du – att låta barnet vara i förskolan de timmar de får när man är föräldraledig. Deras skäl brukar vara desamma som dina: att barnet får ha kvar sina rutiner, att det kan ha roligt med kompisarna och att allt är som vanligt där i alla fall.

Jag tycker att det här är en fråga som helt och hållet handlar om vad man trivs med som förälder, hur ens barn är och hur det trivs i förskolan. Jag tycker alltså att ni ska göra precis det ni känner för mest, även de första tio dagarna – det skapar inte syskonsvartsjuka att låta storasyster gå till förskolan även då.

Om folk omkring dig har åsikter kan du kanske använda en fras som visserligen säger något självklart men ändå kan vara rätt effektiv: Barn är olika!

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.