Var föräldralediga samtidigt – möjligt från och med 2012

Under 2012 införs en hel del nya lagar som påverkar både oss föräldrar och våra barn. Här listar Vi Föräldrar de viktigaste.

Ni kan ta ut föräldrapenning samtidigt

Från den 1 januari 2012 kan båda föräldrarna under 30 dagar ta ut föräldrapenning samtidigt för sitt barn, i alla fall under barnets första år. De nuvarande 10 pappadagarna finns kvar; de 30 dagarna ligger alltså utanför dem.

Enklare att få jämställdhetsbonus

Den så kallade jämställdhetsbonusen har fått mycket kritik, bland annat för att den varit för krånglig att både söka och få. Från den 1 januari 2012 förenklas reglerna, och utbetalningen av bonusen kommer dessutom att ske samtidigt som föräldrapenningen, inte i efterhand som tidigare varit fallet. De föräldrar som tar ut föräldraledigheten helt jämställt, alltså delar 50/50 på den, får en bonus på 13 500 kronor totalt. De föräldrar som väljer att ta ut föräldrapenning samtidigt (se ovan) får dock bara 10 500 kronor i bonus, eftersom samtida uttag av föräldrapenningen inte räknas som jämställdhetsbonusgrundande.

Hårdare krav på lärarlegitimation

Från och med den 1 juli 2012 införs reglerna om lärarlegitimation fullt ut. Det innebär att lärare och förskollärare som ska anställas utan tidsbegränsning och få undervisa (i skolan) respektive ha det pedagogiska ansvaret (i förskolan) i regel måste ha en lärarlegitimation. För att få en legitimation krävs en lärarexamen för lärare och en förskollärarexamen för förskollärare. Motsvarande äldre examen är också giltig. För de lärare och förskollärare som är nyexaminerade införs dessutom en introduktionsperiod på minst ett år innan legitimation kan delas ut.

Betyg införs från årskurs 6

Det här gäller främst er som har storasyskon men kan ändå vara intressant: Höstterminen 2012 ska den nya lagen om betyg från årskurs 6 användas för första gången. Eleverna ska nu få betyg vid varje terminsslut, från årskurs 6, i alla ämnen utom språkval. Förut delades betyg ut först från årskurs 8. Riksdagen har även bett regeringen att utarbeta en tydlig handledning om hur betygsstegen B och D ska användas (skalan går från A till F) eftersom nationella kunskapskrav bara finns för stegen A, C och E (F är icke godkänt). Riksdagen vill också att regeringen efter två år utvärderar de nya kunskapskraven.


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren