Vad behöver en bebis egentligen?

Vad behöver man skaffa till bebisen – och när ska man skaffa det?

Nuförtiden finns det flera butikskedjor som är helt inriktade på såväl gravida som på mindre barn.

En av butikerna som öppnats på senare år är Simpleworld som finns både som butik på Östermalm i Stockholm och som webshop på nätet. Nina Hahn startade Simpleworld 1999 då hon såg ett stort behov av en fackhandel som inriktade sig på konsumentens önskningar och behov.

– Vi var i princip unika då vi startade och hade gjort grundliga marknadsundersökningar som visade att marknaden var redo för ett nytt koncept gällande barnfackhandel, berättar Nina Hahn. Föräldrarna var helt enkelt längre fram än vad fackhandeln var och önskade sig ett annat utbud med exempelvis mer design.

Idag har marknaden förändrats. Förutom barnvagnar i tiotusenkronorsklassen finns designade skötväskor för fyrsiffriga belopp, blöjhinkar som plastar in blöjorna och badtunnor som påminner om livmodern. Sam­tidigt som det är kul att det finns ett så stort utbud, kan det vara svårt för en blivande förälder att veta vad som egentligen behövs.

– Det är klart att det är lätt att köpa onödiga saker, säger Nina Hahn.

Många butiker har checklistor för vad som behövs och till exempel Simpleworld har gjort i ordning en startväska som innehåller det som de anser att man som nyblivna föräldrar inte kan klara sig utan den första tiden.

Det är viktigt att man som konsument går igenom butikernas checklistor för att se om man verkligen tror att man behöver allt det som står där. Även om det är smidigt att köpa allt på ett och samma ställe kan det löna sig att jämföra mellan olika butiker.

Man behöver inte heller köpa allt nytt utan mycket går bra att shoppa second hand och på så sätt göra både plånboken och miljön en välgärning.

Hur tidigt ska man handla?
På de internetforum för gravida som finns så tas frågan om hur tidigt man bör börja handla åt bebisen ofta upp. Vissa är skrockfulla och vill inte handla något alls innan bebisen kommer, andra shoppar loss direkt. Rent allmänt kan man säga att det verkar finnas två gränser som de flesta väntar in, vecka 12 och vecka 18.

Efter den tolfte veckan och den första trimestern minskar risken för missfall betydligt. En del tycker att det känns konstigt att handla så tidigt, det syns inte att man är gravid och datumet för beräknad födsel ligger långt fram. Å andra sidan kan det kännas skönt att få börja handla lite smått, det kan bli en signal till sig själv att man verkligen väntar barn, att man faktiskt snart ska bli förälder.

Många väntar också till efter rutinultraljudet som görs i vecka 18. Då har man förhoppningsvis fått se en alldeles frisk bebis och man kanske till och med vet könet. Och för många pappor är ultraljudet första gången de på riktigt förstår att de ska bli föräldrar.

Även om det kan kännas långt kvar till förlossningen även efter ultraljudet så går tiden fort och vill man ha en speciell barnvagn, kan det vara dags att beställa den.

Får lämna tillbaka
Nina Hahn har märkt att blivande föräldrar handlar allt tidigare.

– Det är svårt att säga någon tid då man får börja handla men man bör beställa barnvagn minst fyra månader innan. Den ska ju finnas hemma en månad innan beräknad födsel, bebisen kan ju födas tidigare än vad som sagts.

Tyvärr kan graviditeten gå snett även efter vecka 18, även om det inte är särskilt vanligt. Om det händer får man i de flesta fall lämna tillbaka vagn och större inköp.

– Hos oss får man bryta alla förpackningar, man får bädda i ordning sängen och ställa i ordning barnvagnen och ändå komma tillbaka med grejerna om något skulle hända. Det är en slags försäkring och en garanti för att pappan inte ska behöva springa och tokhandla dagen efter förlossningen, säger Nina Hahn.

Vad man behöver, och inte
Att det råder en märkeshets gällande bebis­shopping och att föräldrar idag är mer konsumtionsinriktade än tidigare, är inget som Nina Hahn håller med om.

– Jag tror inte på det, säger hon. Skillnaden är som sagt att marknaden idag är anpassad efter föräldrarnas behov. Möjligtvis skulle man kunna säga att föräldrar resonerar annorlunda idag mot vad man gjorde för 15 år sedan. Idag handlar man åt sina barn på samma sätt som man handlar åt sig själv. Man köper helt enkelt det man tycker är snyggt.

Ju större utbud, desto lättare är det att shoppa saker som man egentligen inte behöver. Barnvagnen, skötväskan och/eller bebiskläderna blir lätt en identifikationsgrej och det är för många status att ha en viss typ av vagn. Många av de stora modehusen som till exempel Gucci, Chanel och Dior tillverkar bebiskläder och tillbehör som kostar en smärre förmögenhet.

Designade bodyer i all ära, men när Nina Hahn ska peka ut den absolut onödigaste babyprylen handlar det inte om kläder utan istället om vad hon kallar aktivitetsprodukter för små barn.

– Det onödigaste man som nybliven förälder kan köpa till sitt barn är nog hoppgungan, tycker hon. Den behövs absolut inte och är heller inte bra för barnen. Det finns överhuvudtaget så himla mycket produkter på marknaden som är rent av livsfarliga för barnen och som man absolut inte bör köpa.

I diskussionsforum hamnar alltifrån babysitter till febertermometer på topplacering över den mest nödvändiga produkten. Många handlare brukar dock lista babyskyddet som det absolut nödvändigaste, har man egen bil så är det ett måste för att överhuvudtaget komma hem från BB.

Bortsett från babyskyddet då, vilken är egentligen den ultimata produkten som inga nyblivna föräldrar kan klara sig utan?
– Det är svårt, säger Nina Hahn, men för mig är barnvagnen den absolut nödvändigaste grejen. Säng, skötbord och sådant kan man ju faktiskt lösa ändå men en barnvagn är ju en helt nödvändig pryl som är svår att vara utan.

Mammorna dominerar
Det är också när det kommer till barnvagnsinköpet som de flesta pappor brukar bli mer engagerade, för fortfarande tycks bebis­shoppingen vara mest mammornas marknad.

Trots att det är år 2008 i världens mest jämställda land är det få blivande pappor som är drivande vad gäller inköp till bebisen. Det är oftast mammorna som banar väg på babyavdelningen och i diskussionsforumen på webben är det mammorna som diskuterar vilken skötväska man egentligen ska välja.

Här handlar det lika mycket om att papporna måste ta ett steg fram som att mammorna måste ta ett kliv tillbaka. Ett tips till gravida kvinnor med kliande shoppingfingrar är att låta pappan köpa ett klädesplagg för varje plagg du köper. Eller att låta honom vara ansvarig för barnvagnsinköpet eller inköpet av babyskyddet.

Om ni planerar att bli jämställda i ert föräldraskap är det en god idé att börja redan under graviditeten och gemensamt ta ansvar för vad ni shoppar.


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
NUVARANDE Vad behöver en bebis egentligen?
NÄSTA 20 frågor och svar om förskolan