Ett litet steg för mänskligheten kanske, men ett enormt kliv för familjens minsta. Hur lär sig barn att gå egentligen? Och vad kan du som förälder göra för att underlätta de första stapplande försöken?

Ett barns första steg är något alla i dess närhet minns hela livet. Men hur det går till, och framför allt när, kan skilja mycket från barn till barn, konstaterar Ann-Christin Eliasson, professor och forskargruppsledare på institutionen för kvinnor och barns hälsa på Karolinska institutet (KI).

– Nyfikenhet och viljan att ta sig fram är det som driver barnet att förflytta sig. Glädjen över att själv kunna ta sig till mamma och pappa är stor, men för barnet kan den vara lika stor oavsett om det kasar, kryper eller springer dit, säger hon och förklarar vidare att barnets omgivning kan avgöra vilket transportsätt det väljer.

– Barnet väljer det smartaste sättet att ta sig fram. Förutsättningarna och omgivningen spelar på så vis en roll för hur barnet gör. Om familjen till exempel har stora hundar som riskerar att knuffa omkull barnet skulle det kunna bidra till att det hellre tar sig fram genom att krypa. Men tids nog börjar de flesta barn ändå att gå.

Barnet går när det är redo

När det gäller föräldrarnas oro och stress är Ann-Christin Eliasson tydlig.

– Föräldrar skulle må bra av att tagga ner lite. Det är egentligen ointressant om barnet går vid 12, 13 eller 15 månaders ålder.

Har inte barnet börjat gå när det är 18 månader kan en läkarundersökning göras för att bekräfta att det inte beror på en sjukdom eller försening i utvecklingen, men vanligtvis finns ingen anledning till oro.

– Vid normal utveckling går barnet när det är redo. Viktigast är variation, på alla nivåer. Då får barnet känna vad det klarar av och inte.

Läs också: Barns utveckling 0-6 år

Svårt att påverka

Föräldrarnas viktigaste uppgift är, enligt Ann-Christin Eliasson, att skapa möjligheter för barnet att testa sig fram – både att ligga på mage, bli buret och att gå med föräldrarnas hjälp.

En del barn kan bli frustrerade när de inte förmår att röra sig fritt, och kan då må bra av att gå i en gåstol en stund. Det har förekommit kritik mot gåstolar, som att de inte är säkra och riskerar att hämma barnets utveckling, men Ann-Christin Eliasson säger att det mesta är bra i lagom mängd.

– Läser man barnets signaler blir det sällan fel. Låt barnet styra och puffa lite lagom, råder hon och påpekar samtidigt att föräldrar faktiskt inte kan påverka nämnvärt när barnet börjar gå.

– Kanske går det att påverka någon vecka hit eller dit, men det går inte att påverka barnets mognad så mycket. Barnets utvecklingstakt beror snarare på en genetiskt styrd mognadsprocess i hjärna, ryggmärg och muskler än på vad föräldrar gör.

Ann-Christin Eliasson håller med om att genetiska faktorer spelar en stor roll, men kan inte säga hur stor.

– Men ofta har barn som inte lärt sig gå vid 18 månader en släkting som det var likadant för, säger hon.

För att barnet ska klara av att gå måste det ha vunnit tillräcklig kontroll över kroppen för att kunna hålla balansen. Har det inte balans för att sitta kan det inte heller gå.

Däremot är det inte nödvändigt att först kunna krypa. En del barn hasar till exempel fram på rumpan och börjar aldrig krypa. Det är inget problem. Alla barn är olika.

Ann-Christin Eliasson tror inte heller att barn som bärs mycket skulle ha svårare att lära sig gå.

– Det handlar mer om vad man gör där emellan.

Läs mer: Lära sig gå – kan man hjälpa barnet med det?


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren