Rena barnleken

Bebisens leklust är medfödd, men hur stimulerar man bäst sitt barn? Så svårt behöver det inte vara, här är några enkla och roliga lektips.

– enkla och roliga lektips

Ensamlek är sällan något bekymmer för barn som är runt halvåret gamla. I den här åldern kan många sysselsätta sig själva långa stunder. De slamrar med slevar och kastruller, övar på att ta sig framåt och uppåt, undersöker med munnen allt de kommer över. Att ostörd få leka på egen hand är dessutom, i alla åldrar, väldigt viktigt för den inre harmonin.

Men när den första spädbarnstiden är över kan man faktiskt som förälder uppleva att det blir svårare att förstå och möta barnets möjligheter och begränsningar när det gäller att leka tillsammans. Den lilla kroppen har blivit stadigare, motoriken bättre, och förmågan att kommunicera och att förstå orsakssammanhang ökar, ”det låter spännande när jag skakar på den här grejen”.

Samtidigt är begränsningarna fortfarande många: barnet saknar ju det språk och den föreställningsförmåga som behövs för att väva en historia kring leken.

Visa intresse
”Ju yngre barnet är desto lättare ställer vi föräldrar intuitivt in oss på barnets lek. Ju äldre barnet blir, desto mer frestas vi att försöka lära barnet något och fördärvar den obesvärade leken”. Det konstaterar den schweiziske professorn i barnmedicin Remo H. Largo i boken Babyår .

Man ska komma ihåg att det viktiga för ett barn är handlingen i sig, inte slutresultatet. Att visa intresse för vad barnet gör räcker långt. Och om vi lyckas möta barnet där det befinner sig i sin utveckling finns stora möjligheter att leka tillsammans. Iaktta barnets känslomässiga reaktioner: om det är intresserat och glatt är leken lyckad. Om det är passivt, likgiltigt eller avvisande har du över- eller underskattat barnets förmåga och mognad.

Men konkret då? Här tipsar vi om några spännande aktiviteter som man kan pröva under andra delen av barnets första levnadsår.

Tittut!

Leken som leks över hela världen och rymmer många dimensioner. Barnet tränar sig i samspelet med andra människor och får en handfast övning i trygghet och förutsägbarhet, eftersom mamma eller pappa försvinner för ett tag – men alltid kommer tillbaka. I början gömmer sig föräldern en kort stund bakom händerna eller barnvagnssuffletten. Men snart är det barnet som kryper iväg bakom ett hörn och vill bli hittat. Speglar, gardiner och filtar ger förstås bra möjligheter till variation.
Längre fram kommer tittutleken utvecklas till kurragömma, för att under tonåren kulminera i att inte komma hem till den tid som avtalats…

Tack-tack…

Att man kan dela med sig av det man har är en underbar insikt, och man kan hålla på hur länge som helst med att ge och ta tillbaka en kloss, slev eller nalle, eller att rulla en boll emellan sig. Ännu roligare blir det när barnet kommer på att det kan luras genom sträcka fram en sak, men sedan illmarigt dra den tillbaka.

Bråklekar

Att slåss och brottas på låtsas är en tidlös – och viktig – lek. Den lär oss hantera vår aggressivitet, var gränsen mellan lek och allvar går, och att respektera andras styrkor och svagheter. Det är också ett sätt att träna kroppens rörlighet och smidighet. Bråklekarna börjar faktiskt redan i spädbarnsåldern. Barnet hoppar, klättrar och klänger på föräldrarna. Biter dig och drar dig i håret – tills du säger stopp. Föräldrar i sin tur gillar att skrämmas på lek: ”Nu kommer jag och äter upp dig!”

Ljudlekar

Bara fantasin sätter gränsen för vilka ljud man kan skapa tillsammans. Kastruller och slevar blir bra instrument, för att inte tala om den egna kroppen. Spela på varandras läppar eller hoa som indianer – barnet kommer att lära sig själv snabbare än du tror.

Rörelselekar

Hissa i luften, åka rutschkana utför benet, gå skottkärra, promenera ”fot på fot”, dansa, gunga på knät, ”Det kommer en liten mus…”.  Ja, det finns hur många som helst.

Vattenlekar

Förutom mysfaktorn och lekmöjligheterna som ryms i att bada i badkaret tillsammans, så är vanligt vatten bokstavligt talat en outtömlig lekkälla. Med en balja och några koppar kan man hälla i och ur, plaska och stänka. Att öppna och stänga av vattenkranen är kul. Färgat vatten i en liten plastflaska (med hårt åtskruvad kork) blir ett stort och stormigt hav. Och testa att låta barnet ”dricka ur fontänen”: med vatten i nappflaskan och ett lätt tryck kommer en fin liten stråle. Öka avståndet efter hand…

Dragkamp

En sjal eller halsduk är perfekt. Ge barnet ena änden, ta själv den andra och snart uppstår ett fascinerande spel om motstånd.

Tunnlar och hål

Spännande både i stor och liten skala och i alla varianter. Som till exempel i form av en pappskiva med hål i som man kan kika, eller sträcka handen, igenom. Eller en grotta av kuddar som man kan turas om att krypa igenom.

Bygga och riva

Klossar eller hinkar, allt som kan staplas på varandra, är intressant. Inledningsvis är det mest mamma och pappa som står för byggandet och barnet för rivandet, men det ändras snart.

Läs och härma

Sånger, rim och ramsor är bra, liksom ”aktivitetsböcker”, där man härmar vad som sker: pekar, klappar händerna, kammar håret, klappar på kinden, vinkar.

Hjälpa till-lekar

Föräldrar har trots allt begränsad tid att leka, om vardagen ska gå ihop. Men sittandes på mammas eller pappas arm kan barnet hjälpa till med en massa saker på ett lekfullt sätt: trycka på hissknappen, tända lampan eller godkänna bankomatuttaget, bära (den tömda) vattenkannan, skölja av besticken, plocka brödsmulor – och mycket mera.

Läs mer:

>> Barn föds med leklust


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren