Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nyfödda kan härmas

Nyfödda bebisar kan härmas om man räcker ut tungan eller gapar – men det gäller att ha tålamod. Och förresten, är det verkligen imitation? Forskarna är inte helt eniga.

Bebisar kan imitera. Räck ut tungan eller gapa. Ha sedan tålamod - kanske härmar bebisen efter en stund.
Bebisar kan imitera. Räck ut tungan eller gapa. Ha sedan tålamod - kanske härmar bebisen efter en stund.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

När du sitter där med bebisen i din famn – räck ut tungan, eller gapa! Om du har tur svarar bebisen och gör likadant. Men det gäller att ha tålamod, och att pausa efter en liten stund så att bebisen får möjlighet att svara. Är man nyfödd behöver man tid på sig.

Det kan ta mellan 30 och 60 sekunder innan bebisen svarar – och bebisar kan faktiskt svara långt senare än så.

I en studie träffade forskare 6 veckor gamla bebisar. Forskarna räckte ut tungan eller öppnade munnen, olika med olika bebisar. 24 timmar senare kom bebisarna tillbaka. Den här gången gjorde forskarna ingenting, men de barn som hade sett ”sin” forskare räcka ut tungan räckte ut tungan, och de barn som hade sett ”sin” forskare öppna munnen öppnade munnen – ungefär som om de ville säga ”Hej, var det du som gjorde det här med mig?”

Många tror att alla barn kan härma tunguträckning på det här sättet, och att de flesta kan härma munöppning. Men alla visar inte att de kan. Så här i början av livet är det ju inte så ofta som bebisen är såväl utvilad som mätt och alert. Det kan vara svårt att pricka in de där korta stunderna av vakenhet.

Forskare är inte heller helt eniga om vad bebisens härmande betyder: Är det verkligen imitation, eller är det ett mer omedvetet och automatiserat beteende?

Oavsett vilket tänker sig många att härmandet är en effekt av att vårt nervsystem genom evolutionen har lärt sig att reagera på ansikten och sociala stimuli. Man kan se det som ett tecken på att barn har en social förmåga från allra första början.

Till startsidan: Barns utveckling 0-6 år

Läs mer:

Nyfödd – utveckling & aktuellt just nu

Nyfödd – så här kan det vara

1 månad – så här kan det vara

Nyfödd – vardagsliv med en nyfödd bebis

Nyfödd – skrik, gråt och tröst

Denna text är baserad på delar av Vi Föräldrars stora bok om barn (Bonnier Fakta) av Maria Fröjdh och Maria Zamore.

Artikeln publicerades i maj 2016.