Komjölksproteinallergi

Omkring 2 till 3 procent av spädbarnen i Sverige är allergiska mot komjölksprotein.

Komjölksproteinallergi kan orsaka både kolik- och refluxsymtom.

– Vanligast är symtom på huden och i mag-tarmkanalen, men även luftvägsbesvär och allergiska chocksymtom kan förekomma, säger Robert Saalman.

Barnet kan få rodnader, eksem och nässelutslag på huden. Magen kan reagera med både diarré och förstoppning, kräkningar och blod i avföringen.

– Det beror på i vilken del av mag-tarmkanalen som den allergiska inflammationen sitter. Det är vanligt med symtom från mer än ett organsystem, till exempel både eksem och mag-tarmsymtom. Barnet kan också bli trött och gå upp dåligt i vikt.

Den typen av reaktioner kan komma timmar eller dagar efter att barnet har fått i sig mjölk.

– Akuta reaktioner, som nässelutslag eller svullnad i ansiktet, kommer plötsligt och i direkt anslutning till att barnet har ätit mat med mjölk.

Det går i en del fall att konstatera komjölksproteinallergi genom att utföra ett allergitest, men hos spädbarn kan det visa negativt, även om barnet har en allergi.

– Diagnosen ställs genom en klinisk observation, där man utesluter all mjölk ur kosten, för att sedan återinföra mjölken igen och se om reaktionerna kommer tillbaka.

Om mamman ammar kan hon behöva utesluta mjölkprodukter ur sin egen kost, för att undvika att spårmängder av mjölk går över i bröstmjölken. Det räcker inte att byta ut mjölkprodukter mot laktosfria produkter.

– Komjölksproteinallergi ska inte förväxlas med laktosintolerans. Barn blir mycket sällan laktosintoleranta före 5 års ålder.

Omkring två till tre procent av spädbarnen i Sverige är allergiska mot komjölksprotein. Vanligtvis växer allergin bort under småbarnsåren.

För att undvika att barnet står på en komjölksfri diet i onödan är det viktigt att följa upp barnets allergi med läkarkontroller.

– Det kanske är enkelt att byta till komjölksfri ersättning eller välling, som man får utskriven på livsmedelsanvisning, när barnet är litet, men man behöver fortlöpande kostråd när barnet växer och blir äldre, säger Robert Saalman.


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren