Klarar sig mitt barn på bara välling?

Klarar hon sig på bara välling?

Fråga

Min dotter är 16 månader gammal och lever på välling och någon dag i veckan lite barngröt. Allt annat ratar hon. Hon kan smaka lite kex och plockmat, men det mesta spottar hon ut igen. Det är samma sak på dagis – och där får hon inte välling heller . De säger att hon vägrar att matas utan kladdar och slänger maten på golvet och inte är ett dugg intresserad.

Att hon inte äter på dagarna gör att hon sover väldigt dåligt på nätterna och då vill ha flaskan. Vi har dragit ner på det nu, till bara två flaskor per natt, resten av natten får hon vatten när hon vaknar.Hittills har hon ökat i vikt, men hon ligger under normalkurvan – och över i längd. Nu ser jag att hon har smalnat av.

Hur länge kan ett så stort barn klara sig på i stort sett bara välling för 6-månadersbarn (hon får diarré av fullkornsvälling)?

Smått desperat flerbarnsmamma

Klarar hon sig på bara välling?

Svar

För det första låter det som att din dotter är en tjej som vill själv. Vällingflaskan, plockmaten och kexen kan hon styra över själv, men att gapa när någon annan bestämmer takt och mängd är inget för henne.

 

Det är inte ovanligt att man kommer in i en ond cirkel med mat på natten och mindre mat på dagen, och då brukar jag ge det råd ni själva tagit till: att dra ner på nattmaten. Erfarenhet säger mig att det är i den änden man måste börja. Ett barn som är ointresserat av mat och älskar sin välling tar sällan det steget själv.

 

Vällingen är så berikad att ett barn klarar sig mycket länge på bara den, även om det är välling för 6-månadersbarn – men naturligtvis är det viktigt att vidga vyerna rent smakmässigt för ett enklare ätande på sikt.

Vad händer om ni norpar något från dotterns tallrik, blir hennes mat lite mer intressant i hennes ögon då? Kan hon tänka sig att pröva något från era tallrikar? Finns det något hon plockar i sig självmant? Jag skulle i så fall börja där, och strunta i att det blir enahanda, och därefter sakta men säkert introducera nya livsmedel. När maten åker i golvet, försök att säga ”maten ska vara på din tallrik” istället för ”släng inte ner maten!” – det sistnämnda ger så negativa vibbar, och för barn som är svårflirtade med mat är det extra viktigt att måltiden upplevs positiv.

Det är ett väldigt gott tecken att ett barn följer sin tillväxtkurva och till och med växer över på längdkurvan. Jag föreslår att ni bokar tid för ny vägning och avstämning på bvc. Den avsmalning du tycker dig se kan vara helt normal, i takt med att barnet rör sig mer brukar bebishullet försvinna, men det är ändå bra att kolla. Bvc-sjuksköterskan kan också avgöra om ni behöver remiss till barnläkare, dietist eller dylikt.

Sara Ask, barndietist


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren