Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Eksem hos barn – här är första hjälpen

Torr hud och eksem – varför får en del barn det? Ska man smörja? I så fall, med vilken kräm och hur ofta? Vi har frågat läkaren Natalia Ballardini.

Hud som kliar, små fingrar som river upp sår på kroppen … Ett av tre barn i Sverige får någon gång under sin uppväxt eksem – böjveckseksem, eller atopiskt eksem eller barneksem som det också kallas.

Natalia Ballardini, allergiläkare.
Natalia Ballardini, allergiläkare. Foto: Copyright (c) Juliana Wiklund

De som har en tendens att få eksem brukar ha torr hud redan från början, berättar Natalia Ballardini, överläkare och specialist inom barn- och ungdomsallergologi vid Sachsska barnsjukhuset i Stockholm som forskar om eksem hos barn.

– Och numera vet vi att torr hud ofta beror på genetiska förändringar som är ganska vanliga. De gör att man saknar mjukgörande ämnen i huden.

Här svarar Natalia Ballardini på 13 frågor om eksem hos barn, torr hud och insmörjning.

1. Vad är böjveckseksem?

– Böjveckseksem är den vanligaste hudsjukdomen i barndomen. Den orsakar inflammation som kan göra huden rodnad, irriterad, småknottrig och sårig. Den ger också klåda som ibland kan vara mycket besvärlig och orsaka sömnproblem och koncentrationssvårigheter. Men eksemet i sig är helt ofarligt – och många barn får enbart lindriga besvär. En del har bara eksem under en kort period.

2. Var brukar eksem hos barn uppstå?

– Det beror på hur gammalt barnet är. Barn kan få eksem redan från några månaders ålder. Namnet böjveckseksem kommer sig av att eksemet ofta sitter i armbågsveck, knäleder och runt hand- och fotleder – men det är inte förrän från 2 års ålder och uppåt som barn brukar få eksem där. Dessförinnan kan eksem uppstå var som helst på kroppen. Kinder, armar, ben och överkropp är vanliga ställen.

3. Vad kan man göra om ett barn har eksem?

– Smörj in huden med en mjukgörande kräm. Om det inte hjälper kan man pröva med en receptfri, svag kortisonkräm i en vecka. Om eksemet försvinner behöver man inte söka sjukvård. Då räcker det att använda mjukgörande kräm om barnets hud är torr. Men om eksemet kliar mycket, om barnet inte kan sova eller om det blir värre ska man absolut ta kontakt med sjukvården. Och man kan alltid rådfråga bvc, de brukar ha bra kunskap om torr hud och eksem.

4. Vilken kräm ska man använda till sitt barn?

– Jag tycker att man ska välja en mjukgörande och parfymfri kräm som är testad som läkemedel – och att man köper den från apotek. Fråga på apoteket, de vet vilka krämer som är testade på det viset.

5. Hur mycket kräm ska man använda?

– Mycket. Ta så mycket att det blir ett tjockt, vitt lager och massera sedan in krämen i huden.

6. Hur ofta ska man smörja in ett barn med eksem?

– Oftast räcker det att smörja en gång om dagen, men ibland behövs insmörjning två gånger om dagen. Insmörjningen kan sätta igång klåda. Smörj därför gärna en timme innan barnet ska sova, så att klådan hinner avta inför natten.

7. Vad gör man om barnet inte vill bli insmort?

– Det är viktigt att göra smörjstunden till en mysig stund – och en del barn tycker att det är mysigt. Om barnet inte tycker det får man försöka med olika avledningstricks. Man kan till exempel titta på en film eller lyssna på en saga under tiden. Lite större barn kanske kan bli delaktiga genom att smörja in magen själva. Fler tips finns i filmerna som vi på Sachsska barnsjukhuset har gjort (se länk i slutet av artikeln).

Lite större barn kan ibland vara delaktiga i att smörja huden.
Lite större barn kan ibland vara delaktiga i att smörja huden. Foto: Shutterstock

8. Kan man lindra barnets eksem på något mer sätt än att smörja in?

– För en del barn lindrar det om det är svalt där de sover.

9. Finns det något som kan förvärra barns eksem?

– Ja, eksem kan förvärras när barn blir förkylda eller får andra infektioner. Varför vet vi egentligen inte, men stress kan göra eksem värre, och infektioner är en typ av stress för kroppen. Kontakt med ylle kan ibland förvärra eksem, yllet kan klia. Om man börjar klia skadas huden. Det gör att inflammationen och eksemet kan förvärras. En del livsmedel, framför allt tomater, citrusfrukter, jordgubbar och andra röda bär, kan också förvärra eksem. Det är i så fall inte frågan om allergi utan en överkänslighet som även barn utan eksem kan ha. Överkänsligheten beror på att dessa livsmedel innehåller klådstimulerande ämnen. Överkänsliga barn kan behöva undvika exempelvis tomater under perioder när eksemet är som värst. Ännu en sak som kan förvärra eksem är mycket vattenkontakt. Det är inte ovanligt att vuxna som har haft eksem som barn får tillbaka det när de blir föräldrar, på grund av att de då börjar tvätta händerna oftare. Men inget hindrar att barn med eksem badas – däremot är det bra att smörja in dem direkt efter badet.

10. Varför får barn eksem?

– De flesta som får böjveckseksem har en ärftlighet för det. Det är samma ärftlighet som kan ge astma och hösnuva; sådant som kallas för atopiska sjukdomar. Omgivningsfaktorer, som klimatet här i Sverige, påverkar också – att leva i ett varmt och fuktigt klimat minskar risken för eksem.

11. Har eksem med allergi att göra?

– Nej, eksem är väldigt sällan allergiskt utlöst, även om det förekommer. De flesta som har eksem har ingen allergi. Man kan förstås ha till exempel både pollenallergi och eksem, men det är i så fall inte på grund av pollenallergin som man har eksem. Men för barn under 1 år är det annorlunda. Om så små barn får eksem som inte blir bättre med behandling kan man behöva fundera på om det är allergi som ligger bakom.

12. Som förälder möts man av rätt mycket reklam för olika barnsalvor och -krämer. Bör alla barn smörjas in, oavsett om de har torr hud och/eller eksem eller inte?

– Nej, det tycker jag inte. Det finns inga vetenskapliga belägg för att det är gynnsamt. Vi ger inga råd om att smörja in barn utan eksem – men det finns inga risker med det.

13. Kan böjveckseksem försvinna?

– Ja, för de flesta försvinner det efter förskoleåldern – men för en del kommer besvären tillbaka i tonåren.

Läs också: Barn och allergi – barnläkaren svarar på 13 frågor

För fler tips om barn och eksem: Se eksemfilmerna från Sachsska barnsjukhuset, tiny.cc/eksem