De nya råden mot plötslig spädbarnsdöd

Socialstyrelsen har formulerat fyra råd för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd:

1. Låt spädbarnet sova på rygg
Risken för plötslig spädbarnsdöd minskar om man lägger barnet på rygg i stället för på mage när det ska sova. Barnet ska sova på rygg redan från början – inte på magen och inte på sidan.
– Att ligga på sidan är inte farligt i sig, men det är ett mer instabilt läge. Barnet kan rulla över till magläge, säger Göran Wennergren, professor i barnmedicin och ordförande i Svenska barnläkarföreningen.
Att bara ligga på rygg kan dock göra att barnet får en platt eller sned skalle.
– För att minska den risken är det bra att använda en mjuk kudde, och att placera barnets huvud omväxlande åt det ena eller andra hållet. Om barnet vill ligga med ansiktet utåt rummet kan man variera sängens placering eller tänka på att lägga barnet med huvudändan åt andra hållet ibland.
Om barnet inte vill sova på rygg, eller inte sover bra på rygg?
– Jag tycker att barnet ska sova på rygg i alla fall. Risken för plötslig spädbarnsdöd väger tyngre.

2. Avstå från att röka

Risken för plötslig spädbarnsdöd ökar om gravida använder nikotin. Allt bruk av nikotin bör undvikas, alltså även snus, nikotintuggummi och nikotinplåster.
Om man absolut inte kan sluta röka, snusa eller ta nikotinläkemedel?
– Då försöker man i alla fall minska på nikotinintaget, för det har också effekt, säger Göran Wennergren.

3. Amma om det är möjligt
Amning under de första månaderna kan minska risken för plötslig spädbarnsdöd, enligt flera studier.
Flera undersökningar har också rapporterat att napp när barnet ska sova minskar risken för plötslig spädbarnsdöd.
– Samtidigt har andra studier visat att napp riskerar att störa amningen, och amningen har ju också en koppling till minskad risk för plötslig spädbarnsdöd. Men nya undersökningar tonar ner de här farhågorna, så när amningen är etablerad kan man använda napp när barnet ska sova, säger Göran Wennergren.
Om man inte kan, eller inte vill, amma?
– Vi formulerar oss så att man ska amma om det är möjligt. Om det inte är möjligt ska man veta att flaskmatning inte är en lika tydlig riskfaktor som magläge och rökning under graviditeten. Det finns till och med studier där amning inte alls kommer fram som en skyddande faktor, men lägger man samman de studier som finns verkar det som om amning ger en viss riskminskning, och det är också vad vi ser i skandinaviska studier, säger Göran Wennergren.
Om barnet inte vill ha napp, eller om man själv inte vill ge barnet napp?
– Då ska man inte pressa fram det, inte heller nappanvändning är en tungt skyddande faktor mot plötslig spädbarnsdöd. Det kan användas när amningen är etablerad, men det är inte nödvändigt, säger Göran Wennergren.

4. Se till att barnet är lagom varmt och kan röra sig
Spädbarn ska inte kläs på så mycket att de blir alltför varma. De ska inte heller bäddas in så att de inte kan röra armar och ben, inte lämnas att sova utan tillsyn utomhus på vintern eller i bilen och inte sova mellan föräldrarna i en trång säng. Det säkraste är att låta barnet sova i föräldrarnas sovrum.
Om föräldern är mycket trött eller påverkad av alkohol eller mediciner är det inte lämpligt att barnet sover i samma säng som föräldern, inte heller om mamman röker.
Några undersökningar visar också en något ökad risk för plötslig spädbarnsdöd vid samsovning i allmänhet om barnet är under tre månader.
Om man ändå vill sova tillsammans med barnet?
– Då kan man ha barnet i sängen, men man ska tänka på att barnet inte ska ha det för trångt och varmt, för vi tror att det är det som utgör risken: att barnet hamnar under eller mot föräldern på ett sätt som gör att ansiktet och andningsvägarna täcks, säger Göran Wennergren.
– Man kan också ha barnet hos sig i sängen när man ammar och när barnet är vaket, men lägga över det i sin egen säng när det ska sova.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 1 2007

Läs råden i sin helhet på Socialstyrelsens hemsida


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren