Börja potträna – när familjen är redo

När ska man börja potträna sitt barn? Invänta att barnet blir moget? Nej, säger uroterapeuten. Är föräldrarna beredda att börja kan man prova att ta av blöjan från 10 månader.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Att träna sitt barn att bli blöjfri kan man gruva sig för. Ytterligare ett måste ska pressas in i en redan hektisk vardag, det är lätt att skjuta på potträningen och tänka ”det där tar vi sedan, när mitt barn är moget”. 

Men finns det egentligen någon ålder när barn är redo att sluta med blöja? Så här säger Anna-Lena Hellström, uroterapeut och professor emerita i vårdvetenskap vid Sahlgrenska akademin i Göteborg:

Anna-Lena Hellström, uroterapeut.
Anna-Lena Hellström, uroterapeut.

– Det går att potta bebisar redan från födseln om man vill det. För första gången har vi forskningsrön att stödja oss på. Vi vet att små barn kan kontrollera blåsa och tarm. Om de sitter på en potta eller en toalett tömmer de tills blåsan är tom i stället för att småskvätta som de gör i blöjan. Forskarna tror att det är likadant med bajset. 

Under lång tid har föräldrar fått höra från bvc, släktingar, andra föräldrar eller förskolan att "man ska vänta tills barnet är moget och visar intresse". Men det finns ingen särskild ålder när det inträffar, enligt Anna-Lena Hellström.

Fram till för några år sedan utgick man från blöjråd med ursprung i 1960-talet. Då hade familjer en annan livsstil – och andra slags blöjor. 

– Med moderna blöjor som suger upp allt känner barnet knappt att det kissar eller bajsar. Så hur ska barnet veta att det är moget att sluta med blöja? Förr blev det blött och kladdigt i blöjan och då kunde barn signalera att de ville ta av den, säger Anna-Lena Hellström.

I riktlinjerna för barnhälsovården står det nu att bvc ska informera föräldrar om barns toalettvanor och potträning innan barnet fyllt 10 månader. Alltså innan de flesta barn börjar gå.

Betyder det att man kan börja potträna när som helst?

– Som förälder är det bara att bestämma sig. Pröva att ta av blöjan när barnet är 10 månader och låt den vara av någon timme. Då kan barnet känna – och se – vad som händer när kisset eller bajset kommer. Visa att pottan finns och berätta vad man gör där. Provsitt utan något krav på att det ska komma något i pottan, men nästa gång du ser att ditt barn vill bajsa eller att det kommer kiss sätter du barnet på pottan, säger Anna-Lena Hellström.

Om barnet inte kan gå själv behöver föräldrarna bära barnet till pottan. Därför kan det vara praktiskt att ha pottan nära till hands. Den behöver alltså inte stå på toaletten, utan kan stå i det rum där man leker. För att skydda hemmet kan det vara bra att ta bort känsliga mattor och möbler som inte får bli blöta. 

Får man ingen respons från barnet är det helt okej att göra ett uppehåll i potträningen och försöka igen med en ny strategi efter ett par veckor, anser Anna-Lena Hellström. Hur länge man ska försöka är individuellt.

– Men några timmar ett par dagar i sträck behöver barnet nog på sig för att förstå vad det handlar om.

För att få sitt barn mer intresserat av pottan tipsar hon om att låta barnet sitta på pottan med kläderna på, eller att låta barnets gosedjur eller docka få prova pottan. 

– Oftast är den tid man ger barnet den bästa gåvan. Sitt ner bredvid barnet, sjung, läs eller prata om något roligt och bjud på dig själv. Passa på att själv kissa och uppmana barnet att kissa samtidigt.

Läs också: Potträning på 3 dagar – så gör man

Att de nya råden uppmuntrar föräldrar att potträna från 10 månaders ålder betyder inte att det är säkert att det fungerar för alla.

– Potträningen måste ske i samarbete med barnet, och ett barn som totalvägrar kan inte lära sig att få kontroll över blåsa och tarm, säger Anna-Lena Hellström. 

Måste barnet kunna prata innan man pottränar?

– Nej, du pratar med barnet om kiss och bajs på samma sätt som du pratar om hunger och trötthet. Man lär sig att förstå varandra.

Ska man ta av blöjan helt under dagtid när man börjar potträna?

– Det är till stor hjälp att inte ha blöja på. Barnet har vant sig vid att kissa och bajsa i blöjan, men utan blöja känns det direkt när det är dags för pottan. Situationen och hur mycket tid föräldrarna vill lägga på potträningen får avgöra. När man väl kommit igång är det förstås bra att ta av blöjan så mycket som möjligt, säger Anna-Lena Hellström.

Att potträna hemma ger kontroll. Det går snabbt att torka upp kiss eller bajs som kommer på golvet eller på möbler, pottan står nära till hands och det finns tvättmaskin och torra kläder. Men efter några inledande dagar vill man kanske ta en kort biltur eller en promenad med vagnen. Då kan det kännas lockande att använda blöja för att förhindra olyckor. 

– Att sätta på blöjan igen ska inte vara godtyckligt. Har man fått sitt barn intresserad av pottan, och barnet har lyckats och känner sig stor, får man visa henne eller honom respekt. Sätter man på blöjan en kortare stund bör man säga till barnet att "Nu sätter vi på blöjan för säkerhets skull, men säg till om du behöver kissa eller bajsa". Ta gärna med pottan i en plastpåse. Finns det ingen möjlighet till pottning så går det bra att säga att barnet får kissa i blöjan, säger Anna-Lena Hellström.

Ska man använda potta eller toalett (med barnsits)?

– Det spelar ingen roll. Det viktiga är en bra sittposition, lite framåtlutad med med ordentligt stöd för låren, så att barnet kan tömma blåsan och tarmen helt. Det är särskilt viktigt hos barn som lätt får urinvägsinfektioner eller blir förstoppade. Att stå upp och kissa eller bajsa i en blöja är inte alls lika effektivt, säger Anna-Lena Hellström. 

Börjar man potträna små bebisar kan man man hålla dem i grodposition med händerna i barnets knäveck och barnets rygg mot förälderns mage över toaletten eller handfatet.

Blöja på natten

Det är vanligt att barn slutar med nattblöja senare än de slutar med blöja på dagen. Det finns inget som stöder att det måste vara så, menar Anna-Lena Hellström. Men trenden är att föräldrar tar potträningen i den ordningen, man fokuserar på dagen och tar av nattblöjan senare.

För att barnet ska bli torrt på natten är ett tips att sluta helt med välling, om barnet dricker det. Eller att åtminstone ta vällingen lite tidigare på kvällen, inte precis innan barnet ska sova. 

Att väcka barnet på natten för att det ska kissa är inte något som Anna-Lena Hellström rekommenderar.

– Barnet sover och är inte medvetet om vad som händer. Låt barnet sova med bar rumpa för att inte luras att tro att en blöja sitter på. Skydda madrassen med plastad frotté eller något liknande. Om barnet kissar i sängen hela tiden kan man sätta på blöjan igen, men pröva att ta av den några nätter varannan vecka och se hur det går. Då bör man prata med barnet och säga att "Nu tar vi av blöjan på prov i natt, så får du ropa på mamma eller pappa om du vaknar och känner dig kissnödig", säger hon.

Läs också: Babypottning – så funkar det

Potträna på förskolan – hur funkar det?

Med barn som pottränas tidigt hemma behöver man inte ta hänsyn till förskolan. Men så snart barnet har börjat i förskolan kan man fundera på om och hur föräldrar och pedagoger ska samarbeta kring potträningen. Det är inte självklart att man lyckas få sitt barn helt torrt under en semester eller ett lov.

Det är viktigt med en bra dialog mellan förskolan och föräldrarna om potträning, säger Erik Stenkula, förskollärare.
Det är viktigt med en bra dialog mellan förskolan och föräldrarna om potträning, säger Erik Stenkula, förskollärare.

Så här ser Erik Stenkula, förskollärare på Fågelsångens förskola i Norrköping, på pedagogernas roll i potträningen:

Ska förskolan hjälpa till med potträningen?

– Har du försökt att få ditt barn att intressera sig för pottan så försöker vi med samma sak. Vi diskuterar det med föräldrarna. 

När blir barnen på förskolan blöjfria?

– Det är väldigt individuellt. När ett barn börjar bli lite mer medveten om sin omgivning kan det vara känsligt för barnet att fortfarande ha blöja om kompisarna har slutat. Det kan vara bra för barnet att bli torr ungefär samtidigt som de andra i barngruppen. I familjer där det finns äldre syskon upplever jag att man vill skynda på det lite. Hos förstagångsföräldrarna är det snarare mycket funderingar och där försöker vi hjälpa till.

Vad ska föräldrar göra?

– Berätta att ni börjat potträna och hur det har gått, och ta med mycket ombyteskläder den första tiden. 

Vad gör ni på din förskola för att barnen ska vilja gå på pottan eller toaletten?

– Det är helt grundläggande att toaletten är en lugn plats. Vi kan läsa en bok eller sjunga en sång som barnet tycker om. Vi jobbar hela tiden i barngruppen med att förmedla att "här inne leker vi inte, det är här man kissar och bajsar och man vill vara ifred". 

Om ni märker att det inte fungerar utan blöja, vad gör ni då?

– Många gånger får man sätta på blöjan igen och skjuta upp toaletträningen till senare. Det är en dialog vi har med föräldrarna. Är barnet inte helt torrt kan vi sätta på en blöja vid längre utflykter eller när barnen sover  – självklart med föräldrarnas goda minne.

Upplever du att det fungerar ungefär på samma sätt på andra förskolor som du arbetat på?

– Ja, det tycker jag. Det viktiga är att man har föräldrarna med på tåget.

Kanske vill du också läsa den här artikeln om Snabb potträning?