Börja äta med BLW-metoden

BLW är ett sätt att börja med mat där man skippar puréer och istället ger barnet mjukkokta bitar som det kan hålla i och äta själv. Perfekt för barn som spottar ut den mosade potatisen! Vi Föräldrars barndietist Sara Ask förklarar mera.

BLW-metoden i korthet

 1. BLW går ut på att barnet – istället för att bli matat – får närma sig mat i sin egen takt, genom att hålla i den och äta själv.
 2. BLW betyder Baby Led Weaning och syftar på att barnet styr avvänjningen (från bröstmjölk/ersättning) och ätandet.
 3. BLW passar för bebisar som kan sitta stadigt och greppa maten och föra den till munnen. 6 månaders-åldern brukar vara bra.
 4. Bra BLW-mat är till exempel mjukkokta grönsaker i stavar, rotfrukter, potatis, pasta, fisk och ägg. Och leverpastej och blodpudding. Längre ner finns fler förslag på bra BLW-mat.

Artikeln fortsätter under bilden.

Bebis äter spaghetti

Foto: Shutterstock

Spaghetti kanske inte är helt lätt att hålla i handen, men prova mjukkokt penne!

Tänk om bebisar kan lära sig att äta själva, om puréstadiet är onödigt, om de kan närma sig mat och utveckla sitt ätande på egen hand? Håll med om att tanken är tilltalande! Kanske så tilltalande att baby led weaning (BLW) är något för er?

Grundidén med BLW är att – istället för att skedmata – låta bebisen få närma sig mat i sin egen takt: grabba tag i, föra till munnen, ”tugga” genom att pressa den mot gommen – och sedan svälja. Bebisen sköter ätandet själv, medan föräldrarnas uppgift är att servera lämplig mat: mjuk mat i stavform (se tipsruta längre ner). Och hålla bebisen under uppsikt, förstås.

För vem passar BLW?

En förutsättning för att bebisen ska klara av BLW-metoden är att hen kan sitta stadigt och är motoriskt redo, det vill säga att barnet kan greppa maten och föra den till munnen. Ofta sammanträffar detta med tiden när det är dags att börja introducera annan mat än mjölk: När barnet är i 6-månadersåldern.

Börja så här!

Det är bra om bebisen inte är för hungrig inför måltiden. En slurk bröstmjölk eller ersättning före maten kan därför vara bra. Över huvud taget utgör bröstmjölk eller ersättning en viktig bas, eftersom det kan dröja innan bebisen lärt sig att äta några större matmängder.

Det fina är att ­barnets ­upptäckarglädje utnyttjas

En som är positiv till BLW-metoden är Anna-Karin Edstedt Bonamy, barnläkare och amningskonsult på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm. Hon är själv förälder och har egen erfarenhet av att barn börjar äta
med BLW.

– Det fina med BLW är att barnets naturliga upptäckarglädje utnyttjas, säger hon.

Anna-Karin Edstedt Bonamy upplevde att hela hennes familj fick en lugnare och trevligare måltidssituation när minstingen var upptagen med att äta, precis som alla andra.

– Visst blir det kladdigt i början, men man kommer på sina tricks, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy och tipsar om golvskydd och att servera maten direkt på stolens bricka.

– Det krävs förstås att man hela tiden har barnet under noggrann uppsikt, men det är å andra sidan fallet oavsett vad barnet äter, säger hon.

Servera mat som är rimlig för barnet att klara av.

Rädd att barnet ska sätta i halsen

Ja, detta med rädslan för att barnet ska sätta i halsen är nog den vanligaste anledningen till att föräldrar tvekar inför BLW-metoden. Hur ska man tänka där?

– Barn har en mer lättutlöst kvälj- och kräkreflex än vuxna. Den tillsammans med andra skyddsmekanismer, som till exempel hostreflexen, skyddar barnet från att sätta i halsen, säger Stina Lindkvist, logoped och expert på barns ätande.

Men det är förstås viktigt att inte släppa sitt sunda förnuft, påminner hon.

– Servera mat som är rimlig för barnet att klara av. Undvik uppenbara risker, som runda slantar av mat; skär hellre maten till mjuka bitar i stavform. Och se till att barnet sitter upprätt.

Hon tipsar om att inte lägga fram för mycket mat i taget.

– Lämna aldrig barnet ensamt med maten, håll uppsyn över barnets intag och reaktioner. Dela måltiden!

Puré passar inte alla

Stina Lindkvist är positiv till BLW-metoden. Hon tror att risken för obehagliga upplevelser vid måltiden är mindre när barnet själv får kontrollera när och hur mat tas in i munnen – till skillnad från att sitta passiv och bli matad.

– Dessutom kan det vara lättare för ett litet barn att hantera en konsistens i taget än blandade konsistenser som puré med bitar i, säger hon.

Läs också: ”Därför vägrar din bebis äta burkmat med bitar i”

Stina Lindkvist tycker att det är bra med ett alternativ till purémat, eftersom puréer inte passar för alla barn.

Hennes erfarenhet är att matsituationen får en mer positiv laddning om barnets eget intresse och nyfikenhet styr tempo och matval.

– Det är bra att barnet redan tidigt får närma sig olika konsistenser, former och smaker på mat, säger hon.

Få anledningar att avstå

Men som med så mycket annat passar BLW kanske inte för alla barn.

– Jag skulle vara försiktig med att rekommendera BLW till barn som är svaga i bålen eller i ansiktets och munnens muskulatur, säger barnläkare Anna-Karin Edstedt Bonamy. Något som Stina Lindkvist håller med om.

– Men har man ett friskt barn ser jag ingen anledning till att avstå från att prova BLW, säger hon.

Bra blw mat

Foto: Shutterstock

Mjukkokt broccoli är lätt att hålla i handen!

 

Bästa BLW-maten

Vilken mat passar för BLW? Här är några tips!

Avokado skuren i halvor är bra BLW-mat

Foto: Shutterstock

Mjuk avokado i bitar är perfekt BLW-mat.

 • Mjukkokt mat i stavform är lätt att hålla i handen, till exempel kokta grönsaker, rotfrukter, potatis, pasta, fisk och ägg. Och leverpastej och blodpudding.
 • Lite rapsolja eller flytande margarin på grönsakerna framhäver smaken och ger viktigt fett.
 • Mjuka frukter, till exempel banan, välmoget päron och avokado, kan ges som de är.
 • Bröstmjölk och ersättning utgör en viktig bas. I anslutning till måltiden ges vatten, bröstmjölk eller ersättning.
 • Gröt serveras med en liten knubbig sked som bebisen själv kan äta med – eller så får fingrarna duga!

Detta passar inte som BLW-mat:

Det är viktigt att barnet får äta i lugn och ro och inte distraheras under måltiden. Och – som alltid – att hen aldrig lämnas utan uppsikt. Undvik mat som lätt kan fastna i halsen, till exempel:

 • Korvslantar
 • Hårda fruktbitar
 • Hela jordnötter
 • Vindruvor
 • Körsbärstomater

Läs mer: ”Smakportioner – 11 saker som är bra att känna till”


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
NUVARANDE Börja äta med BLW-metoden
NÄSTA Sluta amma – när ska man och hur gör man?