Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Börja äta med BLW-metoden

BLW är ett sätt att börja med mat där man skippar puréer och istället ger barnet mjukkokta bitar som det kan hålla i och äta själv. Vi Föräldrars barndietist Sara Ask förklarar. 

Puré är för bebisar
– börja med RIKTIG mat direkt!
Puré är för bebisar – börja med RIKTIG mat direkt!

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

BLW-metoden i korthet

1. BLW går ut på att låta barnet närma sig mat i sin egen takt, genom att hålla i den och äta själv, istället för att bli matat.

 

2. En förutsättning för att BLW-metoden ska vara aktuell är att bebisen kan sitta stadigt, greppa maten och föra den till munnen. Många, men långt ifrån alla, kan det från ungefär 6 månaders ålder.

 

3. Bra BLW-mat är ugnsbakad eller mjukkokt mat skuren i stavar, till exempel mjukkokta grönsaker, rotfrukter, potatis, pasta, fisk och ägg. Även leverpastej och blodpudding är bra. Längre ner i artikeln finns fler förslag på lämplig BLW-mat.

 

4. Bröstmjölk eller modersmjölksersättning ligger som en trygg bas under hela matintroduktionen.

 

Tänk om bebisar kan lära sig att äta själva, om puréstadiet är onödigt, om de kan närma sig mat och utveckla sitt ätande på egen hand? Håll med om att tanken är tilltalande! Kanske så tilltalande att baby led weaning (BLW) är något för er?

Grundidén med BLW är att – istället för att skedmata – låta bebisen få närma sig mat i sin egen takt: grabba tag i, föra till munnen, ”tugga” genom att pressa den mot gommen – och sedan svälja. Bebisen sköter ätandet själv, medan föräldrarnas uppgift är att servera lämplig mat: mjuk mat i stavform (se tipsruta längre ner). Och hålla bebisen under uppsikt, förstås.

För vem passar det?

Spaghetti kanske inte är helt lätt att hålla i handen, men prova mjukkokt penne!
Spaghetti kanske inte är helt lätt att hålla i handen, men prova mjukkokt penne! Foto: Shutterstock

En förutsättning för att bebisen ska klara av BLW-metoden är att hen kan sitta stadigt och är motoriskt redo, det vill säga att barnet kan greppa maten och föra den till munnen. Ofta sammanträffar detta med tiden när det är dags att börja introducera annan mat än mjölk: När barnet är i 6-månadersåldern.

Börja med BLW

Det är bra om bebisen inte är för hungrig inför måltiden. En slurk bröstmjölk eller ersättning före maten kan därför vara bra. Över huvud taget utgör bröstmjölk eller ersättning en viktig bas, eftersom det kan dröja innan bebisen lärt sig att äta några större matmängder.

Läs också: Smakportioner – 11 saker som är bra att känna till!

En som är positiv till BLW-metoden är Anna-Karin Edstedt Bonamy, barnläkare och amningskonsult. Hon är själv förälder och har egen erfarenhet av att barn börjar äta med BLW.

Anna-Karin Edstedt–Bonamy, barnläkare
Anna-Karin Edstedt–Bonamy, barnläkare

– Det fina med BLW är att barnets naturliga upptäckarglädje utnyttjas, säger hon.

Anna-Karin Edstedt Bonamy upplevde att hela hennes familj fick en lugnare och trevligare måltidssituation när minstingen var upptagen med att äta, precis som alla andra.

– Visst blir det kladdigt i början, men man kommer på sina tricks, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy och tipsar om golvskydd och att servera maten direkt på stolens bricka.

– Det krävs förstås att man hela tiden har barnet under noggrann uppsikt, men det är å andra sidan fallet oavsett vad barnet äter, säger hon.

Läs också: Barnläkaren berättar om sina erfarenheter av BLW-metoden

Rädd att barnet ska sätta i halsen

Ja, detta med rädslan för att barnet ska sätta i halsen är nog den vanligaste anledningen till att föräldrar tvekar inför BLW-metoden. Hur ska man tänka där?

– Barn har en mer lättutlöst kvälj- och kräkreflex än vuxna. Den tillsammans med andra skyddsmekanismer, som till exempel hostreflexen, finns för att skydda barnet från att sätta i halsen, säger Stina Lindkvist, logoped och expert på barns ätande.

Stina Lindkvist, logoped och expert på barns ätande.
Stina Lindkvist, logoped och expert på barns ätande.

Men det betyder inte att man kan ge barnet vad som helst och släppa sitt sunda förnuft, påminner hon.

– Servera mat som är rimlig för barnet att klara av. Undvik uppenbara risker, som runda slantar av mat; skär hellre maten till mjuka bitar i stavform. Och se till att barnet sitter stilla och upprätt i stol.

Hon tipsar om att inte lägga fram för mycket mat i taget.

– Lämna aldrig barnet ensamt med maten, håll uppsyn över barnets intag och reaktioner. Dela måltiden!

Puré passar inte alla

Stina Lindkvist är positiv till BLW-metoden.

– Det kan ibland vara så att risken för obehagliga upplevelser vid måltiden minskar när barnet självt får kontrollera när och hur mat tas in i munnen, till skillnad från när barnet sitter passivt och bli matat, säger hon.

– Dessutom kan det vara lättare för vissa barn att hantera en konsistens i taget än blandade konsistenser som puré med bitar i.

Stina Lindkvist tycker att det är bra med ett alternativ till purémat, eftersom puréer inte passar för alla barn.

Hennes erfarenhet är att matsituationen får en mer positiv laddning om barnets eget intresse och nyfikenhet styr tempo och matval.

– Det är bra att barnet redan tidigt får närma sig olika konsistenser, former och smaker på mat, säger hon.

Få anledningar att avstå

Men som med så mycket annat passar BLW kanske inte för alla barn.

– Jag skulle vara försiktig med att rekommendera BLW till barn som är svaga i bålen eller i ansiktets och munnens muskulatur, säger barnläkare Anna-Karin Edstedt Bonamy, och det är något som Stina Lindkvist håller med om.

– Men har man ett friskt barn och gärna vill pröva BLW ser jag ingen anledning att avstå, säger hon.

Mjukkokt broccoli är lätt att hålla i handen!
Mjukkokt broccoli är lätt att hålla i handen! Foto: Shutterstock

Bra BLW-mat – vilken mat passar för BLW? Här är några tips!

Mjuk avokado i bitar är perfekt BLW-mat.
Mjuk avokado i bitar är perfekt BLW-mat. Foto: Shutterstock

Mjukkokt mat i stavform är lätt att hålla i handen, till exempel kokta grönsaker, rotfrukter, potatis, pasta, fisk och ägg. Och leverpastej och blodpudding.

Lite rapsolja på grönsakerna framhäver smaken och ger viktigt fett.

Mjuka frukter, till exempel banan, välmoget päron och avokado, kan ges som de är.

Bröstmjölk och ersättning utgör en viktig bas. I anslutning till måltiden ges vatten, bröstmjölk eller ersättning.

Gröt serveras med en liten knubbig sked som bebisen själv kan äta med – eller så får fingrarna duga!

Detta passar inte som BLW-mat:

Det är viktigt att barnet får äta i lugn och ro och inte distraheras under måltiden. Och att barnet aldrig lämnas utan uppsikt. Undvik mat som lätt kan fastna i halsen, till exempel:

Korvslantar

Hårda fruktbitar

Hela jordnötter

Vindruvor

Körsbärstomater

Läs också: Därför vägrar en del barn äta burkmat med bitar i