De svenska amningsråden

”Den första tiden är bröstmjölken barnets bästa näring. De flesta barn klarar sig utmärkt på enbart bröstmjölk de första sex månaderna av sitt liv. Från ungefär sex månader bör amningen av näringsmässiga skäl kompletteras med annan föda, men det är fördelaktigt om bröstmjölken utgör en del av kosten under hela första levnadsåret eller längre.”

Så formuleras ett ställningstagande av Livsmedelsverket och Expertgruppen i Pediatrisk Nutrition i samråd med Socialstyrelsen och Socialdepartementet.
Det svenska ställningstagandet bygger på Världshälsoorganisationen WHO:s resolution som, fritt översatt

”… uppmanar medlemsländerna att stödja och sprida information om helamning i sex månader som en global folkhälsorekommendation”

Resolutionen grundar sig i sin tur på en expertkonsultation i WHO:s regi som, fritt översatt, bland annat formulerade sig så här:

”… rekommenderar helamning i sex månader och att därefter introducera med kompletterande mat och samtidigt fortsätta amma. Expertkonsultationen är medveten om att en del mödrar inte kommer att kunna följa, eller väljer att inte följa, denna rekommendation. Även dessa mödrar ska stödjas för att ge sina barn så bra näring som möjligt.”

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 6/2006

Läs mer: Hur viktigt är det att amma?


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren