”Amning påverkar inte intelligensen”

Det är mammornas intelligens som gör att ammade barn blir smartare.

Ammade barn är smartare för att deras mammor är smarta, inte på grund av bröstmjölken i sig. Det föreslår en studie som har publicerats i British Medical Journal.

Forskarna har analyserat data från mer än 5 000 barn och 3 000 mammor i USA. De fann att den största delen av sambandet mellan amning och barns intelligens försvann när man räknade bort det faktum att mammor som ammar tenderar att vara mer intelligenta, mer utbildade och mer benägna att skapa en stimulerande hemmiljö.

Resultatet bekräftades när forskarna tittade på familjer där ett syskon hade ammats och ett annat inte hade ammats: det ammade barnet var inte intelligentare än syskonet.

Frågan om sambandet mellan amning och intelligens har debatterats ända sedan 1929, när man först hittade ett samband mellan högt IQ och amning, berättar forskningsledaren Geoff Der:

– Vår forskning visar att intelligens avgörs av andra faktorer än amning. Men amning har många fördelar för både mor och barn, det är definitivt en smart sak att göra, säger Geoff Der.

Källa: BBC News


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren