Hur länge ska man amma?

Ska man amma ett halvår? Eller ska man amma flera år, några veckor – eller inte alls? Det finns inget facit. Mamman (och bebisen) bestämmer.

Hur länge ska man amma?

Svaret är enkelt: så länge mamman och barnet vill. För en del blir det flera års amning, för andra några månader och för några ingen amning alls.

Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar helamning i sex månader och därefter delamning tills barnet är 2 år eller äldre. Svenska Livsmedelsverket rekommenderar helamning i sex månader, och därefter delamning under hela det första levnadsåret eller längre. Men båda rekommendationerna är just rekommendationer. Man gör som man vill.

Amning är en laddad fråga. En del av dem som av olika skäl väljer bort amningen eller slutar amma tidigt säger att de upplever en kränkande amningshets i samhället. Och en del av dem som väljer att amma fritt och länge säger att de upplever en lika kränkande flask- eller sluta-amma-hets.

Det finns inga rätt eller fel, men om man vill amma är det bra att veta något om hur det funkar och vad man kan göra om – eller när – amningen krånglar.

Fotnot: Om barnet är intresserat kan man, enligt Livsmedelsverkets råd, från 4 månaders ålder bjuda på pyttesmå smakprov av familjens mat.

Texten är hämtad från Vi Föräldrars stora bok om barn

Läs mer:

Amningen funkar inte – hjälp!

”Amning passar inte alla”

Julias bästa amningstips

Hur flaskmatar man bebisen? Bästa tipsen


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
NUVARANDE Hur länge ska man amma?
NÄSTA Vad kan man äta när man är gravid?