Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Åka bil utan barnstol – hur ska man göra då?

Hur ska man göra om man måste åka bil med sitt barn men inte har någon bilbarnstol? Kan man spänna barnet under samma bälte som sig själv? Eller har barnet i en bärsele på magen? "Nej, ta bussen!", säger Rickard Cosini, på NTF.

Vad gör man om man inte har någon bilbarnstol?
– Ta bussen, säger Rickard Costini på trafiksäkerhetsorganisationen NTF.
Vad gör man om man inte har någon bilbarnstol? – Ta bussen, säger Rickard Costini på trafiksäkerhetsorganisationen NTF. Foto: Shutterstock

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

En barnstol är otymplig att släpa med på flyget. Men Rickard Cosini på trafiksäkerhetsorganisationen NTF rekommenderar ändå att man tar med en egen stol.

Rickard Cosini, NTF.
Rickard Cosini, NTF.

– Medan barnen är små bör man helst inte boka en resa där man tänkt åka bil om det inte går att ordna bilbarnstol. Ta reda på vilka möjligheter som finns på plats. Kanske kan resebolaget ordna en hyrbil med en bra bilbarnstol?

Hyra bil med babyskydd

Babyskydden för de minsta har samma standard i de flesta länder och kan fungera bra att hyra utomlands. Det är när barnet vuxit ur babyskyddet som bilbarnstolarna skiljer sig åt. I Sverige sitter barn bakåtvänt mycket högre upp i åldrarna än i andra länder. Har man tänkt åka bil bör man därför ta med en bakåtvänd stol hemifrån, eftersom den är betydligt säkrare (se faktaruta längre ner).

Barn ska åka bakåtvänt

Ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till vad nacken och musklerna orkar hålla emot. När man sitter framåtvänt vid en häftig inbromsning eller krock fortsätter allt som inte sitter fast i bilen framåt tills något tar emot. Kroppen fångas upp av bilbältet, men huvudet kastas framåt för att sedan slungas bakåt igen. Det är den knycken som barnets nacke inte klarar av.

Köra bil utan bilstol

Men även om man inte har tänkt åka bil på semestern kan man ibland bli tvungen. 

Barn ska åka bakåtvänt så länge det bara går. Det är absolut säkrast.
Barn ska åka bakåtvänt så länge det bara går. Det är absolut säkrast. Foto: Shutterstock

Hur ska man transportera ett barn om man saknar bilbarnstol?  

– Ta bussen. Den är säkrare i och med att den är större och därför står emot mer vid en krock. Och försök då hitta ett bakåtvänt säte. 

Men om man måste åka bil?

– Finns ingen bilbarnstol att få tag på är en bilkudde med 3-punktsbälte bättre än ingenting, men då bör barnet vara minst 3 år och man måste kunna säkerställa att bältets diagonaldel löper rätt över axeln och ner över bröstkorgen. Det är inte farligt att bältet sitter nära halsen; risken är annars att bältet istället glider av. 

Spänna fast sig själv och barnet under samma bälte – är det en bra idé? 

– Nej. Det håller möjligtvis barnet kvar på plats, men bältet har förlorat sin skyddande funktion. En bilbarnstol är till för att anpassa bilens säte och bälte för det lilla barnets kropp. 

Kan man ha sin bebis i en bärsele på magen i bilen? 

– Nej! Det enda man möjligtvis förhindrar, precis som om man spänner fast sig själv och barnet under samma bälte, är att barnet blir ett löst föremål. Barnets nacke är dessutom helt utan stöd vid den typen av transport och får ta hela kraften vid en kollision.

Barn i bilstol – så blir bilresan säkrare  

1. Barn ska åka bakåtvända så länge det är möjligt, upp till 4–5 års ålder. Efter babyskyddet rekommenderar NTF en bakåtvänd bilbarnstol som klarar bakåtvänt åkande till dess att barnet väger 25 kg. Den bakåtvända bilbarnstolen är urvuxen när barnets ögon är i höjd med bilbarnstolens övre kant.

2. Köp godkänt! Bilbarnstolen måste vara godkänd inom EU. Märkningen ECE R44-4 eller UN R129 återfinns på produkten, inpräglat, ingjutet eller på klisteretikett. Bakåtvända stolar bör även vara Plustestade.

3. Följ bruksanvisningen som följer med vid köpet när du monterar bilbarnstolen. Spara den. Hitta inte på några egna lösningar.

4. Ha koll på krockkudden! Har bilen krockkudde på passagerarplatsen i framsätet får bakåtvänd bilbarnstol inte placeras där, krockkudden måste i så fall först kopplas ur. Barn under 140 cm bör vanligtvis inte sitta vid aktiv krockkudde, kontrollera med din biltillverkare vad som gäller för din bil. System där du själv kan stänga av krockkudden med hjälp av så kallad nyckelavstängning finns. Läs i bilens instruktionsbok hur du ska göra och var kontrollampan för avstängd krockkudde finns. Har du inte ”nyckelavstängning” kan du på vissa bilar be bilverkstaden montera ur din krockkudde.

5. Bältet ska sitta nära kroppen, åtdraget så att du får in några fingrar under. Ta av tjocka jackor och overaller och använd istället till exempel en filt om det är kallt. Gäller både bakåtvänt och framåtvänt åkande.

6. Kolla åldern! Om du köper en ­begagnad bilbarnstol bör du kontrollera åldern. Tillverkningsdatum ska finnas inpräglat, ingjutet, stämplat eller på klisteretikett på alla nyare godkända produkter. Den rekommenderade livslängden för en bilbarnstol är 10 år, under förutsättning att den skötts väl och inte varit med i någon olycka.

7. Kör på rätt däck som är anpassade efter de omständigheter som råder, det vill säga sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern.

8. Var noga med att ha bra mönster­djup och rätt lufttryck på däcken. Sommardäck ska ha ett mönsterdjup av minst 1,6 mm i däckets huvudmönster och rätt lufttryck för just din bil återfinns i instruktionsboken alternativt i dörren på passagerarsidan eller innanför tanklocket.

9. Undvik stora skillnader i slitage mellan däcken. Om det är skillnad i mönsterdjup ska alltid de minst slitna sitta bak på bilen.

10. Lägg inga lösa föremål i bilen som riskerar att kastas runt vid en häftig inbromsning. Undvik att stapla tung last i bagageutrymmet ovanför ryggstödshöjd även om det finns skyddsnät. Använd lastöglorna, som finns i golv och tak, för att säkra lasten ytterligare.

11. Förvara helst små saker i handskfacket. Naturligtvis kan man även ha saker i bilen men man bör tänka på att löst liggande föremål väger väldigt mycket vid en olycka och kan orsaka skador när de kastas runt.

Källa: NTF